Slovenija vakcinisala više od petine populacije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija vakcinisala više od petine populacije

U Sloveniji je do sada vakcinisano protiv kovida-19 više od petine ukupne populacije, a Vlada procjenjuje da bi, sa novim velikim količinama vakcina koje pristižu, većina populacije mogla biti imunizovana do kraja juna.

Tada bi zemlja mogla ukinuti sve dodatne mjere i potpuno otvoriti turizam.

U posljednja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 807 novih zaraza korona virusom, odnosno 22,1 odsto pozitivnih nalaza, a sedam oboljelih je umrlo, objavila je danas slovenačka vlada, a prenosi agencija Hina.

U odnosu na stanje od prije sedam dana, kad je bilo pozitivno 14,1 odsto testova, sada je dnevno nešto više novozaraženih, a stanje u bolnicama teže, ali procjene su da je trend ipak smirujući i da se treći talas epidemije može ugasiti za dva mjeseca.

Sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu je sa današnjim danom povećan na 694, u bolnicama je 649 kovid bolesnika, od čega njih 161 treba intenzivnu njegu, objavilo je slovenačko ministarstvo zdravstva.

Ali, zahvaljujući 11-dnevnom zatvaranju i boljoj epidemiološkoj situaciji, slovenačka vlada je od početka prošle nedelje opet dopustila kretanje izvan statističkih regija, rad lokala i kafića na otvorenom, djelimično su otvoreni i hoteli, te sportske aktivnosti i utakmice bez gledaoca.

Vladin povjerenik za vakcinaciju je demantovao da je Vlada već naručila rusku vakcinu Sputnjik V, rekavši za televiziju POP-TV da bi članice mogle koristiti tu vakcinu tek uz odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) koja još nije izvršila pregled pogona u kojima se ta vakcina u Rusiji proizvodi.

To je jedan od preduslova za odobrenje, a prema riječima povjerenika, rusku vakcinu u Evropi ne treba očekivati prije kraja juna ove godine.

Danas objavljeno

Savjet ministara jednoglasno usvojio Nacrt dokumenta okvirnog budžeta

M.

Vučić otkrio kada će razgovarati sa Putinom

M.

Podnesen izvještaj protiv v.d. direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja

M.

Ostavite komentar