Slovenija uvodi obaveznu vakcinaciju za sve državne službenike - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija uvodi obaveznu vakcinaciju za sve državne službenike

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv virusa korona, a negativan test više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, odlučila je slovenačka vlada.

Da bi mogli da rade svi državni službenici, ako do sada nisu vakcinisani ili preležali infekciju, moraće da dokažu da su primili prvu dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu Džonson i Džonson koje pruža zaštitu nakon jedne doze.

Slovenačka vlada je ovo odlučila kasno sinoć, a detalji će biti pojašnjeni danas na konferenciji za novinare.

Pooštravanje protivepidemijskih mjera prema kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovinski centar, banku ili poštu, kao i za niz drugih aktivnosti potrebno imati kovid potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na snazi je od srijede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika Vlade, na kojima je zbog nereda intervenisala policija.

Prema anketi koju prenose slovenački mediji, protiv takvog pooštravanja mjera je više od 40 odsto ljudi, a mnogi tzv. PCT uslove za rad smatraju diskriminatorskim.

Ministar zdravstva Janez Poklukar to negira i navodi da Vlada svojom odlukom samo daje “socijalni benefit” onima koji se vakcinišu i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Premijer Janez Janša izjavio je da Vlada, uprkos protestima, neće odustati od mjera protiv širenja zaraze, a mjere su od same najave mnogo povećale interes za vakcinaciju.

Iz Vlade je rečeno i da je od početka septembra broj vakcinisanih za nedelju dana povećan dva do tri puta.

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar