Slovenija uvela nove preporuke o testiranju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija uvela nove preporuke o testiranju

Slovenija je uvela nove preporuke za ljekare primarne medicine u vezi s tim koga upućivati na testiranje kako bi se ubrzao postupak dobijanja rezultata na virus korona, saopštila je danas šefica vladinog stručnog tima Bojana Beović.

Beović je na konferenciji za novinare u Ljubljani rekla da će posljednju riječ o upućivanju na testiranje imati ljekar primarne medicine.

Ona je istakla da su nove preporuke ljekarima da prioritet za testiranje imaju oni kod kojih se očekuje teži proces bolesti i hospitalizacija.

Kako je navela, riječ je o osobama starijim od 60 godina, hroničnim bolesnicima i osobama s oslabljenim imunitetom, kao i ljudima koji su, zbog prirode svog posla, u kontaktu s ranjivim skupinama, prenosi hrvatski Indeks.

Beović je navela da će se osobama s blagim simptomima preporučivati da se izoluju i ostanu kod kuće.

Ona je naglasila da se nove preporuke ne donose u cilju smanjivanja broja testiranja nego kako bi se što prije izolovali nosioci virusa i oni koji su u kontaktu sa drugim ljudima zbog prirode svog posla.

Govoreći o rekordnim brojevima novih slučajeva virusa korona i hospitalizovanih, ocijenila je da je situacija teška i da ju je teško kontrolisati, ali je rekla da je optimista da će dosadašnje mjere dati rezultat.

Beović je navela da broj novozaraženih raste “strmo i eksponencijalno” i upozorila da bi broj hospitalizovanih mogao da dostigne nivo koji bi premašio kapacitet bolnica, ako se svi ne budu dosljedno pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

Ona je potvrdila da će Vlada o situaciji u vezi s Kovidom-19 raspravljati na sjednici u četvrtak, pri čemu nije ocijenila izglednim da se uvedu neke nove mjere jer je, kako je navela, broj raspoloživih mjera praktično iscrpljen.

Beović je, međutim, nagovijestila da bi mogla da bude donesena odluka da mjere karantina za regije i opštine, kao i policijski sat, ostanu na snazi, “sve dok se epidemiološke prilike ne poprave, odnosno dok već uvedene mjere ne daju opipljiv rezultat”.

– Јuče je bilo 2.605 novozaraženih i stotinjak onih na intenzivnim odjeljenjima, a ako se to nastavi brojke će vjerovatno rasti i imaćemo odjednom u našim bolnicama hiljadu pacijenata koji se liječe samo od jedne bolesti – upozorila je Beović.

Ona je dodala da je, prema nekim ocjenama, u Sloveniji već zaraženo oko tri odsto stanovništva, dakle više od 60.000 ljudi.

Članovi vladine grupe za Kovid-19 predstavili su pripreme za to da se u Sloveniji umjesto sadašnjih molekularnih testova za otkrivanje prisutnosti virusa korona uvedu novi, brzi antigenski testovi.

Time bi, kako prenosi hrvatski Indeks, kapaciteti testiranja mogli da se jako prošire, jer ta tehnologija omogućava da ih izvode manje laboratorije, pa i oni u domovima zdravlja.

Tako bi, kako dodaje, broj testiranih mogao da se utrostruči u odnosu na sadašnje stanje.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Vlade Slovenije, takvo bi testiranje bilo dostupno svima, a bilo bi u prosjeku tri puta jeftinije od sadašnjih molekularnih testova u dvije ovlašćene laboratorije u državi.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar