Slovenija uskoro ublažava mjere - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija uskoro ublažava mjere

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije u većem dijelu Slovenije uskoro se uz određene uslove otvaraju skijališta, iduće nedjelje opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola, a otvaraju se i pijace, frizerski saloni, hemijsko čišćenje i automehaničarski servisi, saopštila je slovenačka vlada.

U devet od 12 regija, koje imaju bolju epidemiološku sliku, od subote će skijališta ponovno raditi, a moći će da skijaju oni s negativnim testom na virus korona, potvrdio je premijer Janez Janša.

Od idućeg utorka u istim regijama otvaraju se vrtići i nastava za učenike prva tri razreda osnovne škole, ali uz sve protivepidemijske mjere i negativan test na virus korona za vaspitače i učitelje koji će se testirati dan ranije, prenosi Hina.

Ponovno je dopušten rad pijaca, kioska, servisa za čišćenje, frizerskih i sličnih usluga, dimnjačarske usluge, a otvaraju se i prodavnice s opremom za djecu.

“Vlada će idućih dana o tome ponovo odlučivati, strogo se pridržavajući kriterijuma i uz kontrolu jer je epidemiološko stanje u zemlji i dalje vrlo ozbiljno”, kazao je Janša.

Što se tiče uslova za ulazak u Sloveniju za putnike iz prostora EU i Šengena, odlučeno je da oni mogu da uđu bez određivanja obveznog karantina ili negativnog testa na virus korona, pod uslovom da boravak ne traje duže od 12 sati, i to ako u Sloveniji imaju nekretninu ili zemljište, zbog brige o članovima porodice ili imovini, zbog kontakta s djetetom i nekim drugim izuzetnim slučajevima.

Danas objavljeno

Američka vojska: “Likvidiran je”

M.

Talas nemira ne jenjava: Na protestima u Iranu više od 90 mrtvih

M.

Fon Gejr: Odnosi Rusije i Njemačke dostigli najnižu tačku

M.

Ostavite komentar