Slovenija: Umrlo sedam osoba, zaraženo 1.017 - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija: Umrlo sedam osoba, zaraženo 1.017

Slovenija danas ima 1.017 novih slučajeva zaraze virusom korona, a sedam pacijenata je preminulo, objavila je Vlada.

U protekla 24 časa testirano je 4.197 uzoraka, a pozitivno je 24,2 odsto, više nego juče kada je bilo 21,4 odsto.

U bolnicama je i dalje 616 oboljelih, dok sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza iznosi 667, objavila je Vlada na “Tviteru”.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao se na 4.258, a aktivno je 9.640 slučajeva zaraze.

Epidemiolozi su upozorili građane da za prvomajske praznike izbjegavaju veća okupljanja jer je broj i dalje ograničen na najviše 10 osoba.

  • Bliska okupljanja više ljudi na otvorenom, posebno ako ne nose maske i pri tome glasno govore ili pjevaju, donose velik rizik za prenos virusa, a takvo je druženje tim opasnije ako se odvija u zatvorenom – navedeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je na poštovanje epidemiloških mjera i što na veći odaziv na vakcinaciju, uz ocjenu da bi uz takvo ponašanje kroz dva mjeseca mogli početi normalnije da žive.

Premijer Јanez Јanša je u poruci povodom Međunarodnog praznika rada, istakao da razumije položaj onih koji su zbog krize usljed pandemije ostali bez posla, ali da je Slovenija u tom pogledu među uspješnijim članicama EU jer je broj zaposlenih od pojave virusa korona pao samo za 1,5 odsto.

On je naveo kako je njegova Vlada zakonskim paketima sačuvala 200.000 radnih mjesta koja bi inače, bez te intervencije, bila ugrožena ili izgubljena, a da je za sve subvencije tokom korona krize isplatila 2,9 milijardi evra.

Danas objavljeno

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Dva slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u Nevesinju

M.

ERS želi 65, a privrednici 50 evra po megavatu

M.

Ostavite komentar