17. Decembra 2020.

Slovenija: Srbi će tražiti dvojno državljanstvo i status

Big Portal

Predsjednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović rekao je da će Savez zatražiti od slovenačke Vlade da razmotri promjenu propisa o popisu stanovništva kako bi svi ljudi koji žive u Sloveniji mogli da se izjasne o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

  • Za nas je važno da slovenačka Vlada pokrene proceduru. Da bi došlo do izmjene regulative i Zakona, to mora da se izglasa u parlamentu Slovenije. Ne vjerujem da će se to razmatrati do kraja godine, ali važno je da se pokrene inicijativa – rekao je Kokanović za Sputnjik.

On ističe da je izjašnjavanje po vjerskoj i nacionalnoj osnovi u skladu sa Ustavom Slovenije.

Generalni sekretar Saveza Danijel Igrec ističe da je izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti od strateškog značaja za srpsku zajednicu, jer bi pomoglo naporima da Srbi u Sloveniji ostvare veća prava, poput dobijanja dvojnog državljanstva i statusa nacionalne manjine.

On napominje da nedostatak zvaničnih podataka o broju Srba u Sloveniji otvara prostor za manipulacije sa njihovim realnim brojem u toj zemlji.

  • Mi ne pričamo samo o pravima i interesima srpske zajednice, već i šire. Tražimo da to pravo bude priznato svim narodima u Sloveniji, pa i Slovencima. U tom pogledu, ohrabruju nas poruke koje dolaze iz dijela vladajućih struktura u Sloveniji da je neophodno da se ta mogućnost ponovo uvrsti u popis – kaže Igrec.

On je rekao da će pokušati da pokrenu i postupak za dobijanje statusa Saveza u javnom interesu, čime bi stekli pravo na određena sredstva iz budžeta za promociju kulturnih i obrazovnih djelatnosti.

Na pitanje da li će omogućavanje izjašnjavanja o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti na popisu podstaći izgradnju hrama i poboljšati položaj Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji, Kokanović kaže da izgradnja hrama ne bi smjela da se uopšte dovodi u pitanje.

  • Vjerujem da do sada to nije osporavano iz loše namjere. Ako se izborimo za naše pravo na popisu, smatramo da će to u određenoj mjeri popraviti položaj Crkve i pomoći izgradnji hrama, ali podvlačim da, bez obzira na popis, to ne bi smjelo da se dovodi u pitanje – rekao je Kokanović.

On je naveo da je od oktobra u školstvo uvedena dopunska nastava srpskog jezika, za koju se prijavilo oko 1.500 djece.

  • Nastava se trenutno sprovodi putem platforme “Zum”. Ministarstvo prosvete Srbije na redovnom konkursu je izabralo osam nastavnika. Taj nastavni kadar trenutno se nalazi u Sloveniji i naše mališane uči o srpskoj tradiciji, kulturi, istoriji i ćiriličnom pismu – rekao je Kokanović i napomenuo da je i SPC odigrala značajnu ulogu u omogućavanju nastave.

Popis stanovništva u Sloveniji trebalo bi da bude sproveden sljedeće godine.

Zbog zakonskih promjena i regulative EU, u Sloveniji se popis stanovništva godinama sprovodi isključivo statistički, bez vođenja evidencije o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti stanovništva.

Posljednji popis koji je bilježio i to sproveden je 2002. godine. Tada je utvrđeno da u toj zemlji živi skoro 40.000 Srba, koji su u tom trenutku predstavljali dva odsto stanovništva.

Prema pojedinim procjenama, u Sloveniji ima i do 150.000 Srba i najbrojnija su manjinska nacionalna zajednica u toj zemlji.

Srbi za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nemaju status nacionalne manjine, pa im individualna i kolektivna prava nisu zagarantovana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare