Slovenija skratila karantin na 10 dana - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija skratila karantin na 10 dana

U Sloveniji je od danas karantin skraćen sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Odluka je donijeta na osnovu preporuka kriznog štaba, koji priznaje da bi rizik mogao da bude veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen.

  • Skraćenje karantina moglo bi dovesti do 10 dodatnih mjesečnih slučajeva zaraze – navode iz slovenčkog kriznog štaba, prenosi STA.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u 10 dana po izlaganju virusu. Potez slovenačkih vlasti reflektiraju debatu koja se vodi širom Evropske unije, gdje je u nekim zemljama karantin već skraćen, dok druge razmatraju da to učine. Na sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU postignut je širi konsenzus u vezi sa preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebalo da provedu 10 dana u karantinu.

Ukoliko bi test bio negativan, taj period bi mogao da bude skraćen na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla da bude usvojena na nivou EU. U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno više od 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije. Prema posljednjim podacima, u Sloveniji je koronavirusom zaraženo 3.603 ljudi, a preminulo 135.

AVAZ

Danas objavljeno

Evropska policija razbila kriminalnu mrežu krijumčara

M.

Pao sistem za prijavljivanje novozaraženih

M.

Vučić “testirao” prugu: Istorija, oboren rekord

M.

Ostavite komentar