Slovenija ipak priznaje PCR testove iz BiH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija ipak priznaje PCR testove iz BiH

Vlada Slovenije večeras je donijela odluku o priznavanju PCR testova na korona virus koji su urađeni u trećim zemljama, a među njima je i BiH.

Osim toga, donesene su još neke olakšice kada je u pitanju prelazak slovenske granice, prenosi portal “Klix”.

Uredbom o priznavanju valjanosti testova na COVID-19 ranije je Slovenija priznavala samo testove koji su urađeni u laboratorijama u Evropskoj uniji ili u državama članicama Šengena.

Od 1. oktobra valjanim su proglašeni i testovi koji su urađeni u trećim zemljama, a na web stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, okolinu i hranu se nalazi spisak svih laboratorija čiji su testovi priznati u Sloveniji. Iz Bosne i Hercegovine se na spisku nalaze svih 20 laboratorija koje rade analizu uzoraka na korona virus.

S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina na narandžastoj listi zemalja kada je u pitanju prelazak granica Slovenije nama je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ukoliko ne želite ići u karantin.  

Zahvaljujući novoj, proširenoj odredbi sada se ne mora taj test raditi u EU jer su Slovenci priznali i analizu  laboratorija iz BiH.

Osim toga, bez PCR testa u Sloveniju se može ući ukoliko su u pitanju samo članovi porodice koji se neće zadržati duže od 72 sata, kao i osobe mlađe od 14 godina koje idu sa članom porodice koji ima negativan PCR test iz priznatih laboratorija i naravno ne stariji od 24 sata.

Ove odluke će biti na snazi nakon objavljivanja u Službenom listu Slovenije odnosno od sutra (1. oktobar).

Danas objavljeno

Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji iz procedure, mijenja se i Zakon o referendumu

M.

Usvojen rebalans budžeta Banjaluke: Stanivuković nije krio oduševljenje

M.

U Srbiji 1.675 novooboljelih, preminula 41 osoba

M.

Ostavite komentar