10. Februara 2022.

Slovenija razmatra postepeno popuštanje mjera

Big Portal

Nakon što je proteklih dana prijeđen vrhunac broja dnevnih zaraza, očekuje se da će za koji dan uslijediti i pad broja hospitalizovanih pacijenata, dok se vrhunac broja smrtnih slučajeva očekuje iduće sedmice, pa vladina stručna grupa za kovid-19 dopušta da se tada može raspravljati i o postepenom ukidanju nekih mjera, prenose mediji izvore bliske vladi, prenosi Index.

Očekuje se da će u ovoj semici biti ukupno potvrđeno oko 60.000 novih slučajeva zaraze, što je još uvijek mnogo, ali znatno manje nego proteklih sedmica, kad ih je znalo biti i po sto hiljada, kazao je za medije Janez Žibert s ljubljanskog Zdravstvenog fakulteta koji radi i projekcije razvoja epidemije, govoreći o mogućem popuštanju.

Član vladine stručne skupine za kovid-19 Matjaž Jereb kazao je za Slovensku televiziju da mišljenja o trenutnoj situaciji i mjerama u njoj nisu jedinstvena, ali da se smatra kako bi iduće sedmice mogli nastati uslovi da se postepeno ukidaju pojedine epidemiološke mjere.

Sve to pod uslovom da broj kritičnih pacijenata počne padati, kazao je, dodavši da je za dugoročniju prognozu kako će se stvari razvijati idućih sedmica prerano.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare