Slovenija proglašava epidemiju, danas 25 novih slučajeva virusa korona - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija proglašava epidemiju, danas 25 novih slučajeva virusa korona

​Slovenija proglašava epidemiju virusa korona jer su, prema posljednjim podacima, u toj državi zaražene 82 osobe, 25 više nego juče, potvrdila je vlada u Ljubljani.

Proglašenje epidemije i novi podatak o broju oboljelih iznijeli su na sjednici slovenske vlade premijer Marjan Šarec i ministar zdravstva Aleš Šabeder.

“Vlada je danas prihvatila uredbu o proglašenju epidemije, što je zakonska osnova da se u mjerama zaštite od virusa korona još više uključi štab Civilne zaštite, koji je i do sada bio uključen u aktivnosti, zajedno s drugim organima”, kazao je Šarec.

Ministar zdravstva potvrdio je da su prema stanju u 12 sati u Sloveniji zaražene 82 osobe, 25 više nego juče, a čeka se i rezultat drugih obavljenih testova.

Zatvaraju se sve škole
Proglašenjem epidemije Slovenija proglašava drugu fazu obuzdavanja virusa korona pa je tako donesena i odluka o zatvaranju svih škola, fakulteta, vrtića i đačkih internata, što će pogoditi više od 300.000 ljudi.

Novi slovenski premijer Janez Janša poručio je preko Twittera da bi bilo dobro da roditelji koji su u stanju organizirati čuvanje djece ni u petak djecu ne šalju u školu.

Nova vlada trebala bi biti potvrđena na izvanrednoj sjednici parlamenta sazvanoj za petak poslijepodne te će odmah nakon prisege početi djelovati.

Budući da je primijećeno da je pod sumnjom zaraze ili s već potvrđenom infekcijom više liječnika i da se bilježe novi takvi slučajevi, vlada za zdravstveno osoblje donosi i novi režim rada, prema kojemu će biti ograničeno pravo na štrajk te opozvani već najavljeni godišnji odmori, javljaju slovenski mediji.

Posebnim zakonima, koje je vlada prihvatila danas, osigurane su subvencije onim kompanijama koje će imati problema s poslovanjem i radnim procesom zbog širenja virusa korona, a oni koji će zbog karantina morati ostati kod kuće imaće pravo na nadoknadu 80 odsto plate.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar