Slovenija: Prelazak granice zavisi od vrste primljene vakcine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija: Prelazak granice zavisi od vrste primljene vakcine

Slovenija je donijela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcine kojom je putnik vakcinisan.

Onaj ko je primio vakcinu “moderna” u Sloveniju može ući 14 dana nakon vakcinacije, “astra zeneku” 21 dan nakon prve doze, a “fajzerovu” sedam dana nakon drugog vakcinisanja.

Ova odluka slovenačkih vlasti biće na snazi najkraće do 2. aprila.

Ulazak u Sloveniju iz Hrvatske moguć je i bez testa, ali u tom slučaju putnici moraju biti vakcinisani.

  • Onaj ko je prebolio kovid 19 može uz ljekarsku potvrdu koja važi šest mjeseci ući i u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboljeli i koji su vakcinisani ne trebaju imati negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova sigurnosti, civilne zaštite i zdravstva – kaže šef istarskog Štaba civilne zaštite Dino Kozlevac.

On kaže da je riječ o očekivanoj odluci, ako se uzme u obzir situacija u okruženju.

Slovenija je od petka pooštrila mjere na granicama. Školarci stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenačkim firmama moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana.

Nakon isteka tog roka, antigenski test, koji košta oko 25 evra, mora se ponoviti, a to se, navodi Kozlevac, može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu, prenosi “Glas Istre”.

Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze školarce i one koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati pi-si-ar test.

Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, niti ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.

Danas objavljeno

Upozorenje za EU: Hitno; “Ljudi, urazumite se”

Vanja A

Vučić o ulasku Srbije u EU: “Zavisi”

Vanja A

“Ovde žive dobri ljudi”

Vanja A

Ostavite komentar