12. Jula 2019.

Slovenija postavlja nove ograde na granicu sa Hrvatskom

Big Portal

U slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdili su za Večernji list od petka da je tamošnje Ministarstvo javne uprave 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodjeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu sa Hrvatskom u dužini od 40 kilometara, a posao je dobila kompanija iz Srbije.

“Privremene tehničke prepreke omogućuju učinkovitu zaštitu vanjske schengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine. Postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stupanj tajnosti, tako da vam ne možemo dati detaljnije informacije. Možemo reći da ih postavljamo tamo gdje je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamjenjujemo ih zbog ozljeda. Kada, gdje i u kojoj mjeri, odlučuje se na temelju konkretnih procjena i prijedloga policije. Trenutačno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera”, kazala je za hrvatski dnevnik Vesna Mitrić iz slovenačkog ministarstva, prenijela je Hina.

Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednja dva mjeseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

Na konkurusu je izabrana kompanija LEGI-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna postaviti ogradu za oko 4,8 miliona evra. Riječ je o predstavništvu njemačke kompanije. Na konkurs se nije javila kompanija Minis koja je žicu postavljala 2015, navodi Večernji list.

Granica između Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar. Slovenija je žilet-žicu počela postavljati za vrijeme migrantske krize 2015. i od tada je ima na 50-ak lokacija. Slovenački mediji su 2017. objavili da je na postavljanje prepreka vlada potrošila 6,6 miliona evra.

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je i povećanje broja policajaca i vojnika na sprečavanju ilegalnih migracija “balkanskom rutom”, a iz zraka će im pomagati dronovi.

Početkom jula organizovane su i prve zajedničke patrole slovenačke i italijanske policije, što je izazvalo oštre reakcije opozicije koja smatra da Slovenija time priznaje da nije u stanju sama kontrolisati svoju granicu.

Šarec je rekao da bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morala učiniti više na suzbijanju ilegalnih migracija ako se želi pridružiti šengenskom području, a rješenje bi bio i angažman Frontexa, piše Večernji list.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare