Slovenija postavlja dodatne ograde na granici sa Hrvatskom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija postavlja dodatne ograde na granici sa Hrvatskom

Slovenija je počela da postavlja dodatnu protivmigrantsku ogradu uz granicu s Hrvatskom, na sektoru gde je ove godine zabilježen povećan broj ilegalnih ulazaka, uz rijeku Kupu, prenose slovenački mediji.

Kako je objavila televizijska stanica POP-TV, u srijedu je započelo postavljanje četiri kilometra duge nove panelne ograde na potezu između sela Žuniči i Zilje, posao bi trebao da bude završen u nekoliko idućih sedmica.

Nakon toga će granica na Kupi između Vinice i Žuniča, gdje je ovog proljeća i ljeta bilo mnogo ilegalnih prelazaka, biti praktično u cijelosti zaštićena, navodi ova stanica pozivajući se na svoje izvore.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u vezi s tim navelo da se dodatne tehničke prepreke na granici postavljaju na mjestima gde je to neophodno za zaustavljanje ilegalnih migracija, prenosi Hina.

“Gdje će se prepreke konkretno postaviti i u kojem obimu, o tome se odluke donose na osnovu konkretnih ocjena i prijedloga policije”, naveli su u slovenačkom MUP-u.

Slovenija je tehničke prepreke za zaustavljanje migrantskog talasa počela postavljati u jeku velike migracijske krize 2015-2016. godine, a vlada je ovog ljeta najavila da će postaviti dodatnih 40 kilometara ograde, na mjestima koja su najriskantnija i nalaze se na rutama ilegalnih migracija.

Trenutno je na granici Slovenije i Hrvatske 179 kilometara “privremenih tehničkih zapreka”, od čega 116 kilometara čini bodljikava žica, a 63 kilometra takozvana panelna ograda, potvrdilo je ministarstvo unutršnjih poslova.

Ograde je do sada postavljala slovenačka vojska, dok je za postavljanje dodatnih 40 kilometara panelnih ograda sada odabrano poduzeće Legi-SGS iz Beograda, koje je na konkursu za taj posao dalo ponudu od 4,56 miliona evra.

Kako prenose slovenački mediji, Slovenija je do sada za ograđivanje granice potrošila 19 miliona evra, u šta nije uračunat rad vojske te odštete vlasicima privatnih parcela na kojima su barijere postavljene.

TANJUG

Danas objavljeno

Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu

M.

SAD: “Šaljemo vojsku”

M.

Snažan zemljotres pogodio Filipine kod ostrva Mindano

M.

Ostavite komentar