Slovenija od iduće godine uvodi digitalne vinjete - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Slovenija od iduće godine uvodi digitalne vinjete

Digitalna vinjeta zameniće nalepnicu za plaćanje putarine za vozila do 3,5 tona, a mesečne i godišnje e-vinjete mogu da se nabave već sada.

Sa prelazom iz 2021. u 2022. godinu, Slovenija će u potpunosti, tokom razdoblja od mesec dana, preći na elektronske vinjete za naplatu putarine na svojim auto-putevima.

Digitalna vinjeta, koja menja trenutnu nalepnicu vinjete, biće obavezna za vozila do (i uključujući) 3,5 tona koja saobraćaju slovenačkim auto-putevima i brzim saobraćajnicama.

Godišnje e-vinjete moguće je kupiti već od 1. decembra ove godine, a nedeljne i mesečne od 1. februara 2022, kada će u upotrebi ostati samo digitalne vinjete.

One se kupuju na isti način kao i fizičke nalepnice do sada, s tom razlikom što prilikom kupovine vozač treba da navede registarasku oznaka svog vozila, a nju tokom putovanja skeniraju kontrolni uređaji uz auto-put.

Uz registraciju, potrebno je navesti i državu registracije vozila, a zatim i odabrati e-vinjetu za odgovarajući cenovni razred.

Cene vinjeta ostaju iste kao i do sada. Bitna razlika, međutim, kod godišnje vinjete jeste činjenica da će od sada e-vinjeta važiti godinu dana od dana kupovine, a neće više biti vezana za kalendarsku godinu, kao ranije.

Danas objavljeno

Ukrala Mini – neslavno prošla

Vanja A

Lando Noris frustriran

Vanja A

Stiže još moćniji BMW XM sa 748 KS

Vanja A

Ostavite komentar