10. Decembra 2020.

Slovenija neodlučna da li da produži ili ublaži mjere

Big Portal

Kako je za Slovenačku televiziju sinoć tokom sastanka Vlade rekao portparol za kovid-19 Jelko Kacin, Vlada će odluku o tome donijeti u subotu, prema tadašnjoj situaciji.

U subotu će prije toga Vlada imati odvojene sastanke s epidemiolozima iz vladine stručne grupe i predstavnicima zdravstvenih ustanova, a onda i s predstavnicima onih sektora ekonomije koji traže ublažavanje mjera, prenosi Hina.

Očekuje se da će većina već važećih restrikcija ostati na snazi, ali je Kacin upozorio da u pogledu epidemiološkog stanja među oblastima postoje razlike, pa bi se u tri, u kojima je 14-dnevna incidencija zaraženih spuštena ispod 900, moglo razmisliti o ukidanju nekih mjera, kao što je policijski čas ili zabrana izlaska iz opštinskih granica.

Proteklih su se dana među epidemiolozima i u samoj vladi pojavile razlike treba li neke mjere ublažiti ili ne, pa je na primjer ministar zdravlja Tomaž Gantar predložio dvonedjeljno “zatvaranje” svih ekonomskih djelatnosti, dok je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek najodlučnije protiv, zbog ekonomske štete koju bi to izazvalo, pa umjesto toga predlaže strategiju u kojoj bi se osiguralo da se već postojeće restrikcije dosljedno poštuju.

Počivalšek, koji je i potpredsjednik Vlade, naveo je u objavi na Facebooku da je jedan od “dodatnih” problema zašto neki ne poštuju mjere i zašto se epidemija ne smiruje “opšte nepovjerenje u politiku” koje u javnosti izaziva opozicija.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare