Slovenija najavila testiranje nacionalnog uzorka na COVID-19 - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija najavila testiranje nacionalnog uzorka na COVID-19

Slovenija će od iduće sedmice krenuti s posebnim testiranjem na nacionalnom uzorku od preko hiljadu ljudi iz raznih dijelova zemlje kako bi dobila jasniju sliku o razmjerima epidemije i broju stvarno oboljelih od COVID-19, objavljeno je u srijedu u Ljubljani.

Posebno testiranje koje će biti sprovedeno mimo do sada prikupljenih podataka najavio je na konferenciji za novinare Miroslav Petrovec, direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, javlja Hina.

Iz dobijenih podataka nastaće studija, kakvu su već najavile Njemačka i Austrija za svoju populaciju, kojom bi se procijenilo koliki je stvaran broj zaraženih, ko je već stekao imunitet, ko je akutan nosilac virusa i kakvo je stanje onih kojima je određena samoizolacija, ali zbog blažih simptoma nisu bili testirani, kazao je Petrovec.

Vlada će iduće sedmice poslati anketne upitnike ljudima odabranim za nacionalni uzorak. U anketu će biti uključeni odrasla populacija i djeca iz raznih regija, a nakon anketiranja, koje je na dobrovoljnoj osnovi, kod tih će osoba biti uzeti brisevi radi testiranja te uzorci krvi radi analize na prisutnost antitijela, pojasnio je Petrovec.

FENA

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar