12. Aprila 2020.

Slovenija: Karantin smanjen na sedam dana

Big Portal

Ova ograničenja neće vrijediti za prekogranične radnike, prevoz tereta i za tranzitne putnike koji će u istom danu napuštati prostor Slovenije, objavila je slovenačka agencija STA.

Stranim državljanima koji pri prelazu granice priznaju da su zaraženi ili da imaju izražene simptome bolesti neće biti dopušten ulaz u Sloveniju, dok će se slovenački državljani u tom slučaju morati ljekaru ili zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Lica koja budu u karantinu će na kraju boravka, odnosno sedmog dana biti testirana na virus korona. Ako je test negativan, karantin će biti ukinut, a u slučaju pozitivnog nalaza osoba će biti zbrinuta u skladu sa smjernicama za obradu zaraženih.

Osobe koje odbiju testiranje ili im neće biti moguće uzeti bris, karantin će automatski biti produžen za još sedam dana.

Stranci koji su zaposleni u Sloveniji u karantinu će biti na adresi koja je navedena u potvrdi poslodavca, koju će morati pokazati na granici.

Mjere karantena ne odnose se na dnevne migrante i sedmične migrante na granici s Austrijom, a izuzeti su i državljani Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije koji su vlasnici ili imaju u zakupu zemljišta s obje strane granice na kojima obavljaju poljoprivredne radove.

Karantin neće važiti ni za one koji obavljaju neophodne poslove, pripadnike službi zaštite i spašavanja, policajce, vatrogasce, medicinsko osoblje i humanitarne radnike koji će morati preći granicu radi obavljanja svojih dužnosti.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare