Slovenci, Turci i Mađari u decembru “okupirali” Banjaluku - BIGportal.ba
Banja Luka

Slovenci, Turci i Mađari u decembru “okupirali” Banjaluku

Banjaluku je u decembru prošle godine zabilježio više od 9.500 noćenja, od čega je najviše stranih turista bilo iz Slovenije, a iznenađujući podaci su da je grad na Vrbasu ovog mjeseca posjetio i veliki broj turista iz Turske i Mađarske.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne novine” iz Turističke organizacije Banjaluka, te su istakli da je realan broj noćenja vjerovatno još veći.

Branka Branković, stručna saradnica za odnose s javnošću TOBL, istakla je da se može pretpostaviti da je broj noćenja bio još veći, s obzirom na to da je Banjaluku za dvije novogodišnje noći posjetilo više od 70.000 ljudi.

Dodala je da su popunjeni smještajni kapaciteti za vrijeme novogodišnjih praznika pokazatelj da je broj noćenja veći od registrovanog.

“Samo od 28. do 31. decembra prošle godine, prema podacima Bookinga, sve je bilo rezervisano i popunjeno, a turisti su tražili i dodatni ležaj”, kazala je Brankovićeva.

Dodala je da je veliki broj turista ove godine, kao i prethodnih, bio iz Slovenije, te da je čak u jednom danu grad posjetilo oko 200 turista.

“Veliki broj posjetilaca i ove godine je bio iz zemalja Evropske unije, a grad na Vrbasu su posjetili i turisti iz Srbije i Hrvatske”, kazala je Brankovićeva.

U odnosu na prošlu godinu, kako kaže, iznenadio je i veliki broj posjetilaca iz Turske i Mađarske.

Podsjeća da je grad prošle godine od boravišne takse ostvario prihod od preko 200.000 KM, što je znak oporavljanja turizma od pandemije izazvane virusom korona.

S tim u vezi ipak nije nadmašena rekordna 2019. godina, kada je ostvaren prihod od 300.000 KM, ali, kako kaže Brankovićeva, ostvarili su bar 70 odstvo svog cilja.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, u periodu od 30. decembra prošle godine do 6. januara ove godine Banjaluka je zaradila 53.949.281 KM, što je za gotovo 2,5 miliona više u odnosu na godinu prije.

“Promet za period od 30. decembra 2020. godine do 6. januara 2021. godine iznosio je 51.546.616 KM”, naveli su iz Poreske uprave.

Danas objavljeno

Banjalučki aerodrom obara rekorde, ove godine očekuje 300.000 putnika

M.

Građani pozvani da se pridruže akciji uređenja Kočićevog vijenca i Bulevara

M.

Šest beba rođeno u Banjaluci

M.

Ostavite komentar