23. Oktobra 2022.

Slovenci biraju predsjednika

Big Portal

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Anže Logar /46/, kandidat opozicionih konzervativaca iz Slovenačke demokratske stranke Јaneza Јanše, uoči prvog kruga ima najveću podršku po anketama – 31,7 odsto.

Nezavisni kandidat Nataša Pirc Musar /54/, bivša novinarka i advokat specijalizovan za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Tramp, prema anketama osvaja oko 20 odsto glasova, a u stopu je slijedi Milan Brglez, bivši predsjednik parlamenta koji ima podršku vladajućeg Pokreta za slobodu.

Na izborima se takmiči još četvoro kandidata – Sabina Senčar iz populističke stranke Resni.ca, kandidat ljevice Miha Kordiš, poslanik stranke Nova Slovenija Јanez Cigler Kralj i gradonačelnik Kočevja i kandidat zelenih Vladimir Prebilič, ali oni daleko zaostaju u anketama.

Ako se bude išlo u drugi krug predsjedničkih izbora, on će biti održan 13. novembra.

Sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru u decembru ističe drugi mandat na dužnosti predsjednika i više se po Ustavu ne može kandidovati.

U birački spisak za predsjedničke izbore upisano je ukupno 1.694.429 birača, od kojih 107.107 ima stalno prebivalište u inostranstvu.

Izbori će biti održani na 3.183 birališta u Sloveniji, uključujući 96 biračkih mjesta za prijevremeno glasanje, a u inostranstvu će biti otvoreno 30 biračkih mjesta.

Pobjednik će biti peti po redu predsjednik Slovenije. Aktuelni predsjednik Borut Pahor i prvi predsjednik Milan Kučan uspjeli su osvojiti svaki po dva petogodišnja mandata na čelu države.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare