Slovenački najviši dimnjak u Evropi pretvoren u najdužu penjačku stazu na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Slovenački najviši dimnjak u Evropi pretvoren u najdužu penjačku stazu na svijetu

Dimnjak elektrane u Trbovlju u Slovenije sa svojih 360 metara visine najviši je u Evropi, ali pošto više nije u upotrebi, pretvoren je u najdužu veštačku stazu na svetu za sportsko penjanje. Slovenački penjači svetskog glasa, Janja Garnbret i Domen Škofic, uspeli su da ga osvoje.

Dimnjak u Trbovlju kao najviši u Evropi zbog svojih 360 metara i izvanrednog pogleda koji se pruža sa vrha već je godinama atrakcija za razne adrenalinske izazove. Nekima je bilo dovoljno da se popnu na vrh, a ima i onih koji su se usudili i da skoče.

Pošto elektrana u Trbovlju više nije u upotrebi, licencirani slovenački slobodni penjači i konstruktori ruta, Katja Vidmar i Simon Margon, osmislili najdužu stazu za penjanje na svetu.
Ruta ima 13 smerova, od kojih najteži spada u kategoriju 8b+. Na ruti je postavljeno 800 podupirača koji zajedno teže preko dve tone.

Dva najbolja svetska sportska penjača, Garnbret i Škofic, jesenas su ga isprobali, ali su uspeli da se popnu tek u drugom pokušaju.

Prvi pokušaj je trajao 12 sati, ali se nije računao, jer su na putu do vrha imali nekoliko padova. Za drugi, uspešan, pokušaj im je trebalo sedam i po sati, a o ovom podvigu su snimili i dokumentarni zapis koji je emitovan onlajn 28. januara.

Danas objavljeno

Prošlo je 10 godina od prve epizode serije „Igra prestola“

Vanja A

Molder i Skali opet na okupu: Selfi koji je oduševio fanove

Vanja A

Evo šta se sve nalazi na Vojadžerovim zlatnim diskovima koji su 1977. poslati u svemir

Vanja A

Ostavite komentar