Slovenačke "zidanice" postale turistički hit u vrijeme koronakrize - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Slovenačke “zidanice” postale turistički hit u vrijeme koronakrize

Skromne poljske kućice u kojima su slovenski vinogradari prešali grožđe i nekad prespavali postale su pravi turistički hit u vrijeme koronakrize.

Takozvane “zidanice” ili “hramovi” (kako ih nazivaju u štajerskom vinogorju oko Maribora) mogle bi se opisati kao kombinacija dalmatinske konobe i zagorske “klijeti”, u 70-im godinama masovno su transformirane u vikendice za srednju klasu, dok sada postaju dio ekskluzivne turističke ponude i intenzivno promovisan  turistički brend u koji ulaže i turistička zajednica, prenosi Hina.

“Lani smo imali 5475 noćenja, a tri četvrtine gostiju čine oni iz Njemačke, Nizozemske, Belgije, Italije i Francuske”, kazao je za “Dolenjski list” – lokalne novine iz Novoga Mesta – Matjaž Pavlin, sekretar turističkog konzorcija slovenskih “zidanica”, dodajući kako su najčešći inostrani gosti stariji parovi.

Nekada skromne kućice iznad vinskog podruma sada su preuređene za međunarodnu klijentelu koja se želi relaksirati i opustiti, neke imaju masažni bazen ili finsku saunu, te vinoteku u donjim prostorijama čiji se ključ može dobiti u dogovoru s vlasnikom.

Preko turističkih agencija zidanice se promiču se kao “vinogradarske klijeti” na brijegu s odličnim pogledom na prirodu, te prilika za odmak od stresa u gradovima, a stranim gostima ističe se brza dostupnost preko aerodroma u Ljubljani i Zagrebu.

U prva dva mjeseca zidanice su imale trostruki broj rezervacija i posjeta u odnosu na lani, kažu slovenački turistički službenicii koji rade na promidžbi takve vrste odmora. Doduše, mnoge su rezervacije bile otkazane nakon proglašene epidemije covida-19, ali se sada gosti vraćaju i dio je “vinogradarskih” turističkih kapaciteta popunjen sve do septembra.

Jačanje turizma u vinogradarskim nastambama može pomoći i u očuvanju vinogradarstva i vinarstva kao tradicionalnih djelatnosti koje su sve ugroženije, kažu u konzorciju slovenskih “zidanica”.

“Mnogi danas zbog neisplativosti sijeku vinograde, što je velika privredna i nacionalna šteta. Ovo je prilika da se taj trend zaustavi i da se vlasnici zidanica riješe viškova vina”, kaže tajnik ove udruge Matjaž Pavlin.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Šljivovica se pojavila u britanskom kvizu, odgovor postao viralan

Vanja A

Boja laka za nokte može postarati vaše ruke: Saznajte koje nijanse birati, a koje izbjegavati

Vanja A

Vježba zbog koje Kate Middleton nosi veličinu XS

Vanja A

Ostavite komentar