2. Oktobra 2019.

Slovenac uhapšen zbog sajberkriminala, žrtve oštećene za 4,5 miliona $

Big Portal

Prema pisanju slovenačkog lista “Slovenske novice”, njega terete da je bio član kriminalne grupe koja je hakovala kompjutere kako bi krala brojeve kreditnih kartica i druge podatke između 2008. i 2013. godine, čime su žrtve oštećene za 4,5 miliona dolara, prenosi STA.

“Ne postoji pravna osnova za procesuiranje jer je Matjaž već osuđen za isto krivično djelo i odslužio je kaznu u Sloveniji. To je neprihvatljiv pokušaj da se ponovi suđenje za isti zločin, što je zabranjeno i po slovenačkom i po zakonima SAD i EU”, smatra njegov otac.

Početkom septembra, američki Savezni sud u Vašingtonu otpečatio je optužnicu protiv Škorjanca, još jednog Slovenca, jednog Amerikanca i jednog Španca zbog zavjere kojom su počinili prevare kroz forum za hakovanje kompjutera Darkod, koji je zatvoren 2015. godine.

Osim protiv Škorjanca, optužnica je podignuta protiv Mentora Lenićija, Španca Florensija Karoa Ruiza i Amerikanca Tomasa Mekormika, koji se smatra i posljednjim administratorom Darkoda.

Ukoliko ih proglase krivima, mogli bi da dobiju do 50 godina zatvorske kazne.

Inače, SAD od 2011. godine traže od Slovenije Škorjanca, koji je početkom 2013. osuđen u Sloveniji na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog stvaranja Mariposa, softvera kojim je hakovano oko 12,7 miliona kompjutera širom svijeta.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare