4. Marta 2022.

Slonovi i leopardi u Africi ponovo na udaru lovaca

Big Portal

Dozvole za lov na krupnu divljač, koje izdaje vlada Južnoafričke Republike, uključuju i omogućen izvoz istih životinja.

Vlada je odluku o dozvoli za lov na veći broj slonova objasnila rastom njihove populacije. Vlasti su navele da se svake godine lovi manje od 0,3 odsto ovih životinja.

U zemljama kao što je na primer Bocvana, lov na životinje-trofeje se koristi za finansiranje očuvanja održivosti eko-sistema i staništa.

Crni nosorog je na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode zaveden kao kritično ugrožena vrsta. Ali broj crnih nosoroga u divljini se udvostručio na više od 5.000 sa istorijskog minimuma od pre tri decenije, prenosi Gardijan.

Vlada je saopštila da je dodeljena kvota za nosoroge zasnovana na procenama populacije, “koje trenutno pokazuju trend rasta”.

S druge strane, krivolov na belog nosoroga dostigao je krizni nivo između 2014. i 2017. godine, kada je u proseku svake godine ubijano oko hiljadu. Taj broj je prošle godine prepolovljen – na 451.

Ove životinje se ubijaju zbog svojih rogova, koji se krijumčare u Aziju gde se pogrešno veruje da imaju lekovita svojstva.

Južnoafrička vlada je saopštila da će lov na leoparde biti ograničen na životinje starije od sedam godina i da će biti dozvoljen samo u regionima u kojima je populacija velikih mačaka “stabilna ili u porastu”.

U Južnoj Africi lov je unosan posao koji je doneo oko 1,4 milijarde randa (92 miliona dolara) u 2019, saopštila je vlada.

Prihodi od godišnjih lovnih kvota koje je odobrila vlada, kako su najavili, ide ka lokalnim marginalizovanim i osiromašenim ruralnim zajednicama u kojima se ove životinje love.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare