Slomljeno srce nije mit, već ozbiljan srčani problem! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Slomljeno srce nije mit, već ozbiljan srčani problem!

Sindrom slomljenog srca je vrlo romantičnog naziva, međutim ovo je u stvari vrlo ozbiljan sindom koji je često izazvan stresnim situacijama ili ekstremnim situacijama koje izaziva na primer smrt voljene osobe. Osobe s ovim sindromom mogu osetiti iznenadni bol u grudima ili misliti da imaju srčani udar.

Takotsubo kardiomiopatija je bolest koja se javlja širom sveta, a prvi put je opisana u Japanu kao sindrom prolazne disfunkcije leve srčane komore s kliničkom slikom akutno nastalog bola u grudima, EKG promenama i laboratorijskim beležnicama povrede srčanog mišića koji su upućivali na razvoj srčanog infarkta.

Naziv “takotsubo” dolazi od japanske reči takotsubo, što znači “zamka hobotnice”, jer leva komora srca poprima oblik koji nalikuje zamci hobotnice.

Simptomi i uzrok slomljenog srca

Pacijenti koji imaju sindrom slomljenog srca vrlo često imaju simptome srčanog udara, akutni bol u grudima, elektrokardiogram s karakterističnim promenama i otpuštanje enzima povezanih sa uobičajenim srčanim bolestima.

“Sindrom slomljenog srca je sindrom vrlo romantičnog naziva, a u stvari je vrlo ozbiljan sindrom. Poznat je još pod imenom takotsubo kardiomiopatija ili stresna kardiomiopatija. Sindrom slomljenog srca zahvata deo srca, tačnije vrh srca, privremeno narušavajući normalnu funkciju srčanog mišića”, objašnjava nam specijalista interne medicine dr Sanela Rošić Ramić.

Takotsubo sindrom ili stresom izazvana kardiomiopatija uglavnom pogađa žene u postmenopauzi zato što ih tada estrogen više ne štiti. U osamdeset odsto slučajeva ovaj je sindom povezan s jakim emocionalnim stresom koji se odražava na stvarno fizičko stanje srca. Najčešći uzrok je gubitak voljene osobe, kroz smrt, razvod, izdaju, prekid veze ili neveru. Tek u ređim slučajevima posledica može biti prevelika sreća.

“Tačan uzrok ovog sindroma nije jasan. Smatra se da nalet hormona stresa, poput adrenalina, može privremeno oštetiti srca nekih ljudi. Obično ovom sindromu prethodi intenzivni fizički ili emocionalni događaj, a i neki lekovi naročito ilegalni stimulansi poput metamfetamina i kokaina”, kazala je dr Rošić Ramić, piše Klix.

Dodaje da osim toga postoje i određeni faktori rizika, a to su pol (žene češće imaju ovaj sindrom od muškaraca), dob ( osobe starije od 50 godina ), ali i istorija neuroloških oboljenja.

“Uobičajni simptomi slomljenog srca su: bol u grudima, kratkoća daha, ponekad osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca. Kako svaki dugotrajni ili trajni bol u grudima može biti znak srčanog udara, važno je takve tegobe ozbiljno shvatiti te se odmah javite lekaru ( pozvati hitnu pomoć)”, savetuje nam.

Lečenje slomljenog srca

Lečenje sindroma slomljenog srca zavisi od toga da li pacijent ima zastoj srca ili akutnu hipotenziju i šok. Iako još ne postoje tačno određeni lekovi za ove slučajeve, mnogi lekari koriste lekove kojima se leči srčani zastoj i pospešuju srčane kontrakcije.

Iako su medicinski tretmani važni za rešavanje akutnih simptoma takotsubo kardiomiopatije, dalje lečenje uključuje promenu načina života. Važno je da pojedinac ostane fizički zdrav, dok uči i koristi metode za upravljanje stresom i da se nosi s budućim teškim situacijama.

klix.ba

Danas objavljeno

Nedostatak magnezijuma može uzrokovati osjećaj ukočenosti

Vanja A

Šta omiljena grickalica govori o vama

Vanja A

Preliveni krompir iz rerne

Vanja A

Ostavite komentar