Sloboda Mićalović: "Važno da imaš šta da gledaš, da ti nešto dušu krepi" - BIGportal.ba
Ex Yu

Sloboda Mićalović: “Važno da imaš šta da gledaš, da ti nešto dušu krepi”

Slobodu Mićalović često opisuju kao ženu rođenu za scenu. U pozorištu je prvo zaigrala Koštanu, a na TV nebo se vinula u seriji “Ranjeni orao”.

Nikad neće zaboraviti telefonski poziv za koji je prvo pomislila da je šala i kad je začula glas reditelja i scenariste Emira Kusturice s predlogom da igra u njegovom filmu “Mlečni put”. Jedva je dočekala 2021. da posle višemesečne pauze zbog pandemije opet sa kolegama zaplovi u novu pozorišnu avanturu u predstavi “Pučina” u JDP-u.

Sloboda Mićalović

Šta donosi „Pučina“?

– Glavne uloge u režiji Egona Savina dodeljene su Nenadu Jezdiću i meni. Tumačim lik neverne žene koju muž ne može da ostavi zbog (malo)građanskih normi. Reč je o vrlo dirljivoj priči. Nušić je poznat po tome da je dobro poznavao mentalitet našeg naroda, ali ovo nije komedija nego drama. Fascinantan je način na koji Nušić prodire u psihu i psihologiju muško-ženskih odnosa, kao i odnosa unutar uže i šire familije.

U 2020. ste snimili seriju „Tajna vinove loze“, koju je publika odlično primila…

– Drago mi je da se publici dopada. U nedostatku dobrih scenarija, reditelj Marko Manojlović se latio tog posla i mogu slobodno da kažem da smo zahvaljujući njemu realizovali seriju.

Ove godine se očekuje premijera filma „Bilo jednom u Srbiji“, priče o nekadašnjoj leskovačkoj tekstilnoj industriji zvanoj srpski Mančester. Gde ste se vi našli u toj filmskoj sagi?

– Vrlo mi je važan taj film jer oživljava i pokazuje moj rodni Leskovac u najlepšem svetlu, a tako je zaista i bilo. Igram Ružicu. Mala sredina je pustila priču da je urokljiva i da se zbog toga nikada nije udavala, da kad god bi neko bio s njom, nešto bi mu se strašno desilo. Ona živi sa majkom, nema prijatelja. Jedino glavni junak Cone poželi da je izvuče iz tog mraka i tada počinje za nju novo poglavlje u svakom smislu.

Kako se danas sećate saradnje sa Monikom Beluči?

– Bilo mi je veliko iskustvo i čast da sarađujem sa Monikom Beluči u filmu Mlečni put reditelja Emira Kusturice i da od Monike iz prve ruke saznam kako je raditi sa Robertom de Nirom i Melom Gibsonom. Taj film i ceo proces stvaranja spadaju u najsvetlije tačke u mojoj dosadašnjoj karijeri.

Da li vas je inostrana karijera ikad privlačila?

– U našem poslu jezik je važan i tu barijeru je teško srušiti i savladati. Snimila sam u inostranstvu dosad dva filma. Videćemo, otvorena sam za saradnju i vrlo rado ću prihvatiti ukoliko se pojavi uloga u nekom dobrom filmu ili seriji.

Šta je prevagnulo da ostanete ovde?

– Meni je ovde dosad išlo dobro, ne verujem u priče da treba otići i čekati. Možda je to u redu kad si vrlo mlad i slobodan. Moja situacija je danas drugačija. Imam decu, porodicu i pozorište (Slobodin suprug je glumac Vojin Ćetković, imaju ćerke bliznakinje Veru i Milu),

Da li se u vašem odnosu prema glumi nešto promenilo, a šta se neće nikad promeniti?

– Sada sam sigurnija u sebe. Dozvolila sam sebi i grešku, što smatram uspehom. A nadam se da nikada neću izgubiti snagu i volju da pomeram sopstvene granice uprkos okolnostima.

Čime najradije ispunjavate vreme na avio-letovima, pored ostalog Er Srbije?

– Putovanja mi nedostaju. Mnogo putujem i poslovno i privatno, a najradije avionom. Tokom leta čitam i slušam muziku, ali gledam i filmove kada putujem negde dalje.

I za kraj, otkud Soboda?

– Ime mi je dao otac Dragan jer je tada glumio u monodrami o Ivi Loli Ribaru, heroju iz NOB-a, čija se verenica zvala Sloboda. Svoje ime sam zavolela nakon što sm pročitala pismo koje je zaljubljeni Lola napisao svojoj izabranici.

Blic.rs

Danas objavljeno

Preminuo legendarni Đorđe Marjanović

M.

Pjevač se pokajao i pozvao kompozitora, a on mu saopštio: “Prodata je!”

Zeljka

Koncert Slobodana Trkulje definitivno 30. maja: Jedan detalj obavezan

Zeljka

Ostavite komentar