Sloboda Mićalović: Ovakvu me još niste videli - BIGportal.ba
Ex Yu

Sloboda Mićalović: Ovakvu me još niste videli

Glumica u četvrtoj sezoni krimi-drame “Ubice mog oca”. Dunja je Hrabra, sposobna, požrtvovana, odana, ortak i žena zmaj

Foto: V. Danilov

Glumica u četvrtoj sezoni krimi-drame “Ubice mog oca”. Dunja je Hrabra, sposobna, požrtvovana, odana, ortak i žena zmaj

– Velika mi je čast što sam postala deo priče, koja iz sezone u sezonu beleži veliku gledanost. “Ubice mog oca” su napravile iskorak u domaćem serijskom programu. Setite se samo prvog ciklusa kada je ceo Beograd, a i ja u njemu, brujao o tome ko je ubica – priča Mićalovićeva. – Oduvek je postojala obostrana želja da se pridružim ekipi i Nataša Drakulić je napisala fantastičnu ulogu za mene, prema stvarnom liku. Dunja je major, inspektor za seksualne i krvne delikte, i nešto potpuno drugačije u mojoj karijeri. Ovakvu me još niste videli!

* Hoćemo li vas kao takvu i zavoleti?

– Nadam se da hoćete, jer je Dunja pozitivan lik, ortak i žena zmaj. Veoma je sposobna, požrtvovana, odana, stroga u poslu i drugar sa kolegama. Nije dama, ali ni muškobanjasta. Kroz rad sa žrtvama iskusila je kakvi sve muškarci mogu da budu i zato je distancirana prema jačem polu. Ona se bavi delikatnom temom, koja je kod nas veoma zastupljena. A još strašnije je što se žene često ustručavaju da govore o silovanju i da svedoče na sudu. One negde potajno žele da se taj čovek kazni, ali se plaše osude okoline, porodice i toga kako će kasnije izgledati njihov život. Posledica datog događaja ih frustrira, pa se često opredeljuju za ćutanje. Samim tim, mene kao inspektorku ograničavaju u rešavanju problema. Između ostalog, Dunja je psiholog, što je izuzetno važno. Sa psihološke strane prilazi žrtvama, a usput se trudi da završi inspektorski deo posla.

* Koliko vam je bilo teško da načnete ovu veliku temu?

– Kao glumici, veoma mi je interesantno da upoznam taj svet i saznam kako stvari u njemu funkcionišu. Kao ženi i majci, sve to o čemu govorimo stravično mi je. Razgovarala sam sa policajcima o tome na koji način se distancirati i kako ugušiti poriv u sebi da tom čoveku ne saspete u lice sve što mislite, jer su oni uglavnom psihijatrijski slučajevi. Kada sam počinjala da se bavim ovom temom, nisam sanjala ni u najluđim snovima da je broj silovanja u Beogradu i Srbiji toliko ogroman. Takođe, ima mnogo pedofilije, ali zaprepašćuje koliko se počini silovanja. Drago mi je što ćemo ovde postaviti neka pitanja.

Foto K. Mihajlović

* Kakav ste imali doživljaj dok ste čitali scenario?

– Prvo što me je oduševilo bila je njegova tajnovitost. Kod Nataše Drakulić ne možete ni da pretpostavite šta će sa određenim likom da se desi, ko će sa kim da se preplete i kako će radnja da se razvija. Veoma je hrabro otvoriti teme ubistva i silovanja u našoj Srbiji. Dok sam istraživala, shvatila sam da je ženama najveći problem kako da se nose sa tim da su baš one žrtve. Strahuju od toga da će okolina gledati na njih sa osudom, a ne sa razumevanjem. U ljudima se javi sumnja da možda ona nije nešto uradila, pa se sada brani silovanjem. To su kompleksne teme i meni kao glumici veoma interesantne.

* Svaka sezona “Ubica” brutalnija je od prethodne. Da li je naša stvarnost zaista takva?

– Mislim da je i gora! Ova serije je brutalna onoliko koliko može da se gleda, a da komentari publike ne budu: “Ma, nije kod nas baš tako”. To je samo odbrambeni mehanizam. Ovde su neke situacije predstavljene potpuno realno.

* Osećate li se onda sigurno u svojoj zemlji?

– Da. Volim da verujem da je tako. Kada se setim svojih prijatelja policajaca i znam kakvi su ljudi, osećam se sigurno. Da li se osećam bezbedno u svojoj državi šira je tema i to ne zavisi samo od organa reda. Mi se u ovoj seriji bavimo striktno policajcima i rešavanjima kriminalnih dela.

* Koja je najuzbudljivija scena koju ćete snimiti?

– Jedna od njih je ona u kojoj pokušavam da ubedim žrtvu da ipak svedoči na suđenju i pomogne mi da uhvatim čoveka za kojeg sumnjam da je masovni silovatelj. To je pravi psihološki izazov za mene. Neću snimati akcione scene pucanja, ali šetaću pištolj i biću opasna (smeh).

* Kao takva, da li će inspektorka Dunja pomutiti razum glavnim muškim likovima?

– Zamislite, neće biti ljubavnih zapleta! Zato je ta uloga drugačija budući da su me uvek pratile romantične role. Ovde sam žena koja je fokusirana isključivo na posao i zasniva samo prijateljske odnose.

RADNO LETO

SERIJA “Ubice mog oca” nije jedini projekat na kojem će Sloboda raditi ovog leta. Mnoge od njih je, kaže, dogovorila pre nego što se prihvatila “posla s kriminalcima” ali je, naglašava, sa velikom radošću odlučila da slobodno vreme žrtvuje zarad rada na ovoj krimi-drami.

– Sa Dejanom Lutkićem uskoro počinjem da snimam novu seriju, zatim se u nastavku pridružujem ekipi filma “Biser Bojane”, a u medicinskoj drami “Urgentni centar” preuzimam jednu od glavnih uloga – otkriva glumica. – Takođe, u februaru započinjem još jedan projekat, kojem se beskrajno radujem. Reč je o novoj ekranizaciji dela Dobrice Ćosića.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

SAHRANJEN AKI RAHIMOVSKI: Dirljivi stihovi uz fotografiju rasplakali mnoge, od pjevača se oprostila porodica i prijatelji

Vanja A

Marinko bi danas napunio 68 godina: Mare nedostaješ nam, poručili sinovi!

Vanja A

Željko Vasić “otvara” kafanu: Na repertoaru od Stinga do Silvane!

Vanja A

Ostavite komentar