Slijedi blokada Savjeta ministara - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Slijedi blokada Savjeta ministara

Hrvatski ministri u Savjetu ministara BiH više neće dolaziti na sjednice tog tijela sve dok Bakir Izetbegović i SDA ne pristanu na izmjenu izbornog zakona, saznaje Insajder.

Hrvatski ministri u Savjetu ministara BiH više neće dolaziti na sjednice tog tijela sve dok Bakir Izetbegović i SDA ne pristanu na izmjenu izbornog zakona, saznaje Insajder.

Pozivajući se na izvore iz vrha HDZ-a BiH, taj portal otkriva da je rukovodstvo te stranke nedavno donijelo odluku da ministri finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, odbrane Marina Pendeš i pravde Josip Grubeša potpuno bojkotuju dalji rad Savjeta ministara i tako blokiraju njegov rad.

-Kada je prije nekoliko dana lider HDZ-a Dragan Čović govorio o “oštrom zaokretu hrvatske politike u BiH”, jedna od planiranih mjera upravo je potpuna blokada rada Savjeta ministara. Iako su ministri iz HDZ-a prethodnih mjeseci u najvećoj mjeri već bojkotovali zakazane sjednice, sada je odlučeno da se više uopšte ne pojavljuju u Sarajevu – otkrivaju izvori Insajdera.

Jedna od konkretnih posljedica hrvatskog bojkota rada Savjeta ministara jeste to što još nije donijeta odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

Savjet ministara BiH je o privremenom finansiranju prvo trebalo da raspravlja na sjednici zakazanoj 27. juna, ali je ona naknadno pomjerena za 2. jul. Međutim, ministri se ni tada nisu uspjeli izjasniti o prijedlogu ove odluke jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, kao predlagač takve tačke dnevnog reda.

Novi termin za sjednicu je 23. juli kada će biti poznato da li će ministri iz HDZ-a blokirati rad te institucije.

Podsjetimo da se i najveći zakonodavni organ, Parlamentarna skupština, u BiH nalazi u blokadi.

(BN)

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar