Slijede kazne za skrivanje nasilja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Slijede kazne za skrivanje nasilja

U Republici Srpskoj u narednom periodu biće novčano kažnjavane osobe koje ne prijave nasilje u porodici.

Novim zakonom propisane su kazne i do 5.000 KM (oko 2 500 evra) za zaposlene u organima zaštite, koji dođu do saznanja da je učinjeno, ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u porodici, kao i građane i članove porodice koji ne prijave nasilje u porodici, prenosi Fena.

Biće kažnjen i policijski službenik koji ne postupi u skladu s obavezama iz ovog zakona, a koji će biti razmatran na sednici Narodne skupštine RS-a 16. aprila.

Omogućeno je i pravo žrtve na pratnju osobe u koje ima poverenje pri preduzimanju svih radnji u postupcima u kojima ostvaruje svoja prava, odnosno obaveza subjektima zaštite da omoguće prisustvo te osobe.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici predviđeno je izricanje hitnih mera zaštite žrtve, a u periodu od 30 dana mogu se izreći (ako za to postoje osnovi) i zaštitne mjere.

“Istovremeno, omogućava se primena zaštitnih mera kojima se učiniocu pruža pomoć tako što mu se omogućava da nauči nenasilne forme ponašanja u kriznim situacijama i da nauči da kontroliše svoje agresivne porive, te da se izliječi od određenih bolesti ovisnosti “, navedeno je u predloženom zakonu.

Uvodi se obaveza svim subjektima zaštite da obaveste žrtvu, na njoj razumljiv način, o svim pravima koja ima u skladu s ovim i drugim zakonima i o institucijama, organima, pravnim osobama i organizacijama koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu, kao i mjera da se po svakoj prijavi nasilja u porodici, procenjuje rizik od ponavljanja nasilja i da se, u skladu s ovom procenom, planira preduzimanje potrebnih radnji i mera u pravcu sprečavanja učinioca da ponovi nasilje i zaštiti žrtva.

(Agencije)

Danas objavljeno

Potpisani zaključci političkih lidera u vezi krize izazvane “Inckovim zakonom”

M.

Podignuta optužnica protiv Belivuka i članova kriminalnog klana

M.

Njemačka: Prevrnuo se autobus iz Srbije, 19 povrijeđenih

M.

Ostavite komentar