Sledeća velika stvar u gejmingu su monitori sa 480 Hz osvežavanjem - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Sledeća velika stvar u gejmingu su monitori sa 480 Hz osvežavanjem

Da li ste imali prilike da gledate ili još bolje igrate neki Battle Royal “shooter” na ekranu sa 360Hz osvežavanjem. Verujem da niste… ali nema veze, ako ste od onih koji smatraju da to i nije nešto bitno ili nema neke uočljive razlike u ondosu na 240Hz modele, spremite se za nešto zaista brzo – AU Optronics (AOU) razvija panel koji će moći da osvežava na 480Hz ili jednostavnije rečeno da prikaže 480 slika u sekundi. Podsećamo vas da obični monitori to čine 60 puta u sekundi.

Pa kome to treba? Verujemo da većina vas neće potrčati da zameni svoj postojeći monitor. Međutim, gejmerska populacija koja se igra u naslovima brzog tempa kao što su takmičarske igre, gde nekoliko milisekundi zakasnela reakcija pravi razliku između pobede i poraza – posedovanje jednog ovakvog monitora smatra impreativom. Za gejmere je jedan ovakav monitor sveti gral!

Kao što smo primetili ove sedmice, AUO je putem You Tube-a podelio video klip na kome je objavio informacije o tome da radi na 24” velikom monitoru za PC računare sa LCD panelom karakterističnim po tome što ima vertikalnu vrednost osvežavanja od 480Hz, dok je vreme odziva ispod 1 ms. Naravno, namenjen je gejming korisnicima.

AUO koji mahom proizvodi LCD panele za druge marke kao što su: Acer, ASUS, MSI je istakao da je u pripremi još jedan ekran, ovog puta u dijagonali od 16 inča, namenjen gejmerskim laptop računarima koji će takođe posedovati unikatnu karakteristiku osvežavanja na 480Hz. Kod njega će vreme odziva biti nešto veće tj oko 1ms.

Detalj koji manje iznenađuje je činjenica da oba ekrana podržavaju Full HD prikaz tj 1920×1080 piksela sa gustinom od 91.79 ppi. Dakle, ultimativna oštrina mu nije jača strana kao kod 4K modela, zapravo je žrtvovana zarad postizanja velike brzine koja je odlučujuća u slučaju gejming namene.

Takođe, spomenimo da ovi monitori koriste TN (twisted nematic) tehnologiju izrade panela, a  koji su pozanti po brzini i kao jeftinija alternativa zbog inferiornog  kontrasta u poređenju sa VA panelima i vidno lošijeg kolorita i manjih uglova gledanja u odnosu na IPS ekrane.

Pošto je AUO pre svega proizvođač panela, nije pomenuto kada će se prvi 480Hz modeli naći u prodaji, ali očekuje sa da bi to moglo biti vrlo brzo. Tada će na muci biti proizvođači grafičkih karti jer treba obezbediti zver koja će da isporuči proesk od 480 FPS-a u igrama. Podsećamo vas da ovde nije granica jer je prošle godine LG već predstavio prve prototipove sa osvežavanjem na 500Hz.

Koji vi monitor posedujete i ako znate, podelite sa nama informaciju njegove vrednosti vertikalnog osvežavanja…  


Izvor: AU Optronics

Danas objavljeno

IT giganti iz Kine omogućili vlastima uvid u algoritme

Vanja A

Nije u planu povećanje osnovnog skladišnog prostora za iPhone 14 Pro

Vanja A

Huawei Mate 50 ipak dolazi sa Snapdragon 888 čipsetom

Vanja A

Ostavite komentar