14. Marta 2022.

Slavko Kulić: “Sukob u Ukrajini nametnut je od oligarhije iz Vašingtona, EU i Hrvatska su na krivoj strani istorije”

Big Portal

Dok se nastavlja nasilni napad Rusije na Ukrajinu, pažnja javnosti je usmjerena na teške posljedice rata, na patnje ljudi i rijeke izbjeglica koje napuštaju zemlju. Manje se govori o uzrocima rata u vrijeme kada su američki, evropski i hrvatski političari gotovo jednoglasni u tvrdnji da je Rusija ničim izazvana pokrenula agresiju na Ukrajinu. Neki stručnjaci, međutim, smatraju da su stvari daleko složenije i da veliki dio odgovornosti za izbijanje tog rata snosi Zapad.

Sredstva i cilj

Dr Slavko Kulić, na primjer, tvrdi da su zapadne zemlje odavno pripremale teren za današnji sukob širenjem NATO-a i njegovih vojnih objekata na istočnu Evropu, duž granica Rusije. Na taj način su, kaže, isprovocirali Moskvu na vojnu operaciju u Ukrajini, koja je samo kolateralna žrtva u sukobu Rusije i Zapada. Kulic´ je univerzitetski profesor u penziji, međunarodno priznati stručnjak, član i učesnik brojnih međunarodnih foruma za strateška pitanja, autor više od 70 knjiga i 400 radova i dugogodišnji komentator svetskih dešavanja.

Kada smo završili intervju, Kulić nam je rekao da mu je žao što smo morali da spustimo razgovor „na nivo prvog razreda” škole.

Da li ste bili iznenađeni invazijom Rusije na Ukrajinu? Mnogi su verovali, posebno u Evropi, da se to neće dogoditi.

– Ja sam pre svega govorio i najavio da će Zapad uspjeti da isprovocira Vladimira Putina, odnosno Rusiju, da napadne Ukrajinu. Ne bih rekao da je to invazija, već napad Rusije na ciljeve koje je Zapad postavio u Ukrajini bez znanja ukrajinskog naroda. Tamo su osnovani centri biološkog rata protiv Rusije, čiji je cilj degradacija te zemlje kao velike sile. Postojanje bioloških istraživačkih centara u Ukrajini pre nekoliko dana je javno potvrdila Viktorija Nuland, pomoc´nica državnog sekretara, odgovarajuc´i na pitanja senatora Marka Rubija u Kongresu. Ona je izrazila zabrinutost da će ti „istraživački materijali” sada pasti u ruke Rusa. Moje mišljenje je da su uspjeli da isprovociraju Rusiju.

Da li opravdavate agresiju na Ukrajinu?

– Verujem da nije reč o agresiji, vec´ o akciji rušenja ciljeva koje je Zapad postavio u Ukrajini, počev od laboratorija koje proizvode sredstva za biološko ratovanje, do drugih ciljeva usmerenih protiv Rusije. Zašto ukrajinski narod nema informacije o tome? Želim da se zna. Politička oligarhija koja se bori protiv Rusije napadnuta je u Ukrajini uz podršku Sjedinjenih Država i Evropske unije, Pentagona i NATO-a. Taj rat je izazvao zapadni imperijalizam. Mislim da je u celoj ovoj priči sekundarna takozvana ruska invazija na Ukrajinu, jer se ovde pre svega radi o želji SAD da odvoje Evropsku uniju od Rusije i da dobiju Evropu za sebe.

Mislite li da je Ukrajina samo sredstvo u tom cilju?

– Cilj je da se Evropa odvoji od Rusije, da je odvrati od saradnje sa tom zemljom. Naime, dolazak predsednika Džoa Bajdena na čelo Sjedinjenih Država označava početak nove dominacije SAD i oligarhije koja stoji uz predsednika. Američki narod nije kriv jer ne zna ništa o tome. O tome ni ovde ne znamo ništa, jer se u javnosti šalju poruke da je Rusija ničim izazvana upala u Ukrajinu, bez ikakvih razloga. Oni koji to govore, verujem, morac´e da napuste javnu scenu jer čine medveđu uslugu hrvatskom narodu i štetu koju će osjećati u budućnosti.

Borba za resurse

Na kakvu štetu sumnjate, po čemu zaključujete?

– Nakon završetka Trećeg svjetskog rata – a u sociologiji međunarodnih odnosa to se odnosi na Hladni rat koji je trajao od 1949. do 1989. godine, dovodeći do pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza – Amerika zajedno sa Evropska unija sprema novi svetski rat. To traje od 1991. godine, a negde 1997. Zapadna Evropa je počela da kolonizuje istočni deo kontinenta, posebno one zemlje koje su se otcepile ili napustile Sovjetski Savez. Ima oko petnaest država. Ulazak ovih zemalja u Evropsku uniju i NATO samo su instrumenti u ovom procesu – brza NATOizacija, pa i EU kolonizacija jugoistočne Evrope po kriterijumu prava najjačeg.
Očigledno, nije tačno da su Rusi napali Ukrajinu ničim izazvane, već zato što je NATO predvođen SAD došao do ruske granice sa svojim projektilima. Tu se postavlja pitanje ko je ovde napadač, a ko se brani. Rusija se brani od ugrožavanja života na svom prostoru, jer zapadna doktrina Rusiju odavno smatra najunosnijom imovinom na svetu, koju Zapad treba svim sredstvima da osvoji.

Kina neće obustaviti saradnju sa Rusijom

Mnogi na Zapadu veruju da c´e Kina vremenom okrenuti leđa Rusiji?

  • To se neće desiti. Kina neće obustaviti saradnju sa Rusijom, jer joj je to zaista potrebno. Osim toga, Kinu predstoji sličan posao kao i Rusiju. Ona želi da se oslobodi američkog pokroviteljstva nad Tajvanom, zbog kojeg se kineski narod na tom ostrvu udaljava od matične zemlje. Bojim se da će doći do rata za povratak Tajvana u Kinu, rata koji bi mogao biti daleko teži od ovog u Ukrajini, sa mnogo više žrtava. Međutim, Kina sada ima prednost u svetu u raketnom naoružanju i svemirskoj tehnologiji, prednost u okeanu i najvec´oj proizvodnji, koju SAD nemaju. Kini zapravo Amerika sve manje treba. Rusija c´e imati velike ekonomske gubitke zbog prekida odnosa sa Zapadom, ali c´e u trouglu sa Kinom i Indijom ublažiti te nadoknade. Zapad se vara ako misli da c´e baciti Rusiju na kolena.

Međutim, članice EU i NATO drugačije tumače stvari. Njemačka je preko noći preokrenula situaciju i odlučila da pošalje oružje Ukrajini, uprkos tome što je bila pacifista posle Drugog svetskog rata i nije bila voljna da se vojno angažuje u inostranstvu. Kako to ocenjujete?

– Da Zapad želi da kontroliše Rusiju i njene resurse, rekao sam učenicima ratne škole pre skoro dve decenije. Svi su to razumeli, osim jednog nemačkog generala koji je pitao protiv koga c´e se upotrebiti nemačka moc´. Odgovorio sam da to trenutno ne znam, ali je jedan od učenika te ratne škole iz zadnjeg reda prokomentarisao: „Pa zna se protiv koga. Protiv Rusa!“ Dakle, pre 15 do 20 godina, učio sam i upozoravao na moguc´i sukob između Zapada i Istoka, uključujuc´i Evropu na Zapadu.

Tvorci ove zapadne doktrine ne žele da Evropa pripada evroazijskom kontinentu, vec´ da je odvoje od njega. S druge strane, ogromni prirodni resursi potrebni za današnji tip civilizacije nalaze se na azijskoj teritoriji Rusije. Mislim na energiju, retke metale. Zato se borimo za prostor i za prisvajanje izvora i dobara koja se nalaze u tom prostoru. To je poenta. Nije tačno da su Rusi izvršili agresiju, ali oni sprovode specijalnu akciju uništavanja infrastrukture i ciljeva koje je Zapad postavio Rusiji u Ukrajini, a da ukrajinski narod o tome ništa ne zna. Oni koji danas ratuju sa Rusijom pripremili su stvari tako da unapred budu oslobođeni svake krivice za moguc´e teške posledice u slučaju da biološka bomba izađe iz laboratorije za biološko ratovanje u Ukrajini. Suština stvari je, ponavljam, infrastruktura koju je Zapad postavio na ukrajinskoj teritoriji protiv Rusije.

Kolateralna žrtva

Ali ukrajinski narod je ovde najvec´e žrtve, na udaru je ruskog napada, strašno pati i napušta zemlju? Da li je slična sudbina doživela i Hrvatsku?

– Ne, ne može se tako porediti, jer je Ukrajina sasvim drugi slučaj. Ukrajinski narod je kolateralna žrtva sukoba između Zapada i Istoka. Videc´emo da li c´e se ta priča završiti do kraja ovog meseca uništavanjem zapadnih enklava u Ukrajini koje vode rat protiv Rusije. Članice Evropske unije, uključujuc´i Hrvatsku, šalju pomoc´ i oružje u ove enklave. Mislim da c´e oni koji to urade snositi istorijske posledice. Hrvatski narod, kao subjekat kulture, snosic´e i posledice odluka naših političara koji su stali na stranu zapadnog imperijalizma, a koji su se dugo pripremali za ovo što se ovih dana dešava. Mislim da se nismo našli na pravoj strani istorije, vec´ na pogrešnoj.

Javnost je na strani Ukrajinaca jer svakodnevno vidi njihovu patnju pod napadima Rusije.

– Mislim da se velika pažnja poklanja Ukrajincima u toj ruskoj vojnoj akciji čiji cilj nije uništavanje gradova i ubijanje ljudi, vec´ uništavanje enklava u kojima je Zapad postavio infrastrukturu za rat protiv Rusije. . Rusi poštuju Ukrajince jer su bliski narodi, a Ukrajina je istorijski bila deo Rusije, čiji je Kijev vec´ neko vreme glavni grad. Nažalost, istina se ne govori u našoj javnosti.

Međutim, vesti sa terena sugerišu da ruska vojska, koja želi da zauzme Mariupolj, sprečava evakuaciju civila?

  • Nije istina. To je propaganda, kao što nije tačno da ciljaju samo na vrtic´e, porodilišta i osnovne škole. Ne želim sada da ulazim u pitanje vojnih operacija. Zanima me šta c´e biti sa Evropom, pa i sa Hrvatskom, kada se sve ovo završi. Pitam se ko c´e odgovarati za ovu nesrec´u i neistine koje se iznose da bi se obmanula javnost.

Da li c´e ruski napad na Ukrajinu zapravo završiti u ratnoj močvari iz koje c´e biti teško izac´i, poput Amerikanaca u Vijetnamu i drugim zemljama u kojima su vojno intervenisali?

  • To su priče. Opet me upuc´ujete na raspravu o toj vojnoj dimenziji. Poznato je da Rusija nije upotrebila ni deset odsto naoružanja. Ima ga dovoljno da sve u Ukrajini sravni sa zemljom, ali to očigledno nije njen cilj. Ne govore istinu oni koji tvrde da Rusi žele da ubijaju stanovništvo u gradovima. Čitao sam neke materijale ruskih generala i njihove koncepcije rata protiv Zapada. Dakle, ne rat protiv Ukrajine, vec´ protiv Zapada. Nemojte svoditi ovaj sukob na Rusiju i Ukrajinu, jer je doktrinarno netačan. To je ruski sukob sa Zapadom u kome Rusi žele da unište zapadne enklave u Ukrajini, od kojih se neke bore pod neonacističkom zastavom i nemaju nikakve veze sa Ukrajinom.

Nametnuta oligarhija

Verujete li da c´e se rat u Ukrajini završiti za mesec dana?

  • Ne znam, ali verujem da c´e se uskoro znati ko je na svetu u pravu. On se bori da odvoji Evropu od Rusije, koja je zarobljena sa 450 atomskih bombi. Pratim organe Evropske komisije i znam da se Evropskom unijom ne upravlja iz Brisela, vec´ iz druge zgrade, ne one u kojoj se nalazi nemačka vlada.

Mislite na Vašington?

  • Tako je. Ovo je sukob koji je nametnula vašingtonska oligarhija, koji je po mom mišljenju patološki, bez ikakve kulturne dimenzije, s obzirom na to šta radi drugim narodima. Amerika je poslednjih godina počela da gubi svetsku dominaciju. Ona želi da zadrži Evropu za sebe, samo da bi joj prodala naftu i gas po deset puta vec´oj ceni nego što je bila. U ovom sukobu Evropa c´e mnogo patiti. Evropski lideri nisu razumeli suštinu ovog sukoba. Lideri velikih nacija nisu planetarno zreli kada se sukobljavaju oružjem preko leđa trec´ih strana. Tamo ukrajinski narod ne pati ni kriv ni dužan. Ovi ljudi nisu javno obavešteni o tome ko protiv koga ratuje u Ukrajini. Ako neko kaže da je Rusija „ničim izazvana“ izvršila agresiju na Ukrajinu, onda ga pitam kako to da je NATO svojim projektilima došao do granica Rusije i kako se o tome do sada c´utilo, pa i ovde u Hrvatskoj.
    To su ozbiljne stvari i oni koji to razumeju u ovom trenutku imac´e priliku da opstanu kao subjekti kulture. U suprotnom, mi c´emo nestati kao subjekt kulture, jer c´emo sami sebe obezvrediti ne shvatajuc´i da su nam te okolnosti nametnute, ne iz Brisela, vec´ iz Vašingtona.

Ko c´e najviše stradati, a ko imati koristi od rata u Ukrajini?

  • To je zapravo centralno pitanje. Ovde je cilj uništiti Rusiju i pretvoriti je u drugorazrednu ili trec´erazrednu silu, kako bi se lakše nosili sa Kinom kao prvorazrednom silom. Lideri velikih naroda nisu planetarno zreli kada jedni drugima prete nuklearnim oružjem, jer nas to vodi u samouništenje. Narodi Evrope c´e pretrpeti ogromnu štetu u ovom ratu, posebno kada se klasična struktura evropske privrede uruši zbog nestašice energenata, sirovina i metala koji uglavnom dolaze iz Rusije. Za građane u Evropi, kao i u Hrvatskoj, život c´e poskupiti.

Povlačenje kao rešenje

I Rusija c´e pretrpeti veliku štetu zbog sankcija. Hoc´e li odustati?

– Sankcije c´e mnogo koštati Rusiju, ali mislim da nec´e odustati. Koristila je manje od deset odsto svoje vojne moc´i. Ima ogromne rezerve zlata. Da bi amortizovao zapadne sankcije, okrenuc´e se ogromnim tržištima Kine i Indije. Ako SAD i Evropa ne kupe naftu i gas od Rusije, to nec´e biti preveliki udarac za Rusiju. Rusija je vec´ inkasirala 460 milijardi dolara koje je pozajmila od Zapada. Vec´ je obustavila otplatu ovih dugova Americi i Evropi.

Kako se može zaustaviti rat u Ukrajini? Kako se može rešiti ovaj sukob Zapada i Rusije?

– Izlaz je povlačenje NATO-a, odnosno SAD, sa granica Rusije. Verujem da c´e Rusija tada Ukrajini nadoknaditi ono što je tamo srušeno. Postoje načini da se zaustavi rat u Ukrajini i sukob Zapada sa Rusijom samo ako Zapad razume taj uslov. Povlačenje NATO snaga sa ruskih granica je prvi uslov. To znači da problem i rešenje nije samo u Rusima, vec´ je problem na Zapadu.

Drugim rečima, zalažete se za to da Zapad prizna Rusiji pravo na njenu bezbednost i tampon zonu sa NATO. Mnogi c´e u javnosti, nema sumnje, stec´i utisak da sada zastupate interese Rusije.

– Ne zastupam interese Rusije, ali govorim šta jeste. Ovo što govorim je proverljivo. Ne zagovaram ničije nasilje. Niko, čak ni Rusi ili Amerikanci, nemaju pravo na nasilje nad svijetom.

Novi list

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare