8. Novembra 2022.

Slatke njuške razdora – svađa u Seulu zbog pasa dobijenih na poklon od Pjongjanga

Big Portal

Dva bela pungsan lovačka psa Gomi i Songang bila su dar severnokorejskog lidera Kim Džong Una južnokorejskom predsedniku Mun Džeinu tokom mirovnih pregovora 2018. godine.Gomi i Songang dobijeni na poklon od Kim Džong UnaGomi i Songang dobijeni na poklon od Kim Džong Una

Psi su od tada živeli sa Munom, uključujući i period nakon što ga je na mestu predsednika u maju nasledio Jun Suk Jeol, uprkos tome što su pravno u vlasništvu države.

Međutim, Munova kancelarija saopštila je juče da je bivši predsednik primoran da se odrekne pasa i optužila Juna da blokira razgovore o pravljenju pravnog okvira da ih bivši predsednik zadrži.

„Izgleda da u Kancelariji predsednika nema dobre volje za jednostavno rešenje ovog problema. Da li se nadaju da će krivica pasti na Muna? Ili zato što možda osećaju odgovornost prema ovim ljubimcima? Zbunjeni smo malicioznošću trenutne administracije po ovom, naizgled, sitnom pitanju“, navodi portparol bivšeg predsednika.Mun Džein sa Gomijem u Seulu 2018. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosti, međutim, navodi da je vlada u razgovorima sa Munom da mu obezbedi mesečnu subvenciju od 1.800 dolara za dva psa.

Predsednik Jun, koji već ima četiri psa i tri mačke, negirao je da sprečava Muna da zadrži ljubimce.

Psi su istorijski bili simbol otopljavanja odnosa između dve Koreje. Na prelazu u novi milenijum 2000. godine Kim Džong Il darovao je dva pungsan šteneta, Uri i Duri, Kimu Dedžungu. Južnokorejski predsednik uzvratio je poklanjanjem dva džindo psa, nazvana Mir i Ujedinjenje.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare