Slastice sa suhim voćem idealne za zimske dane - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Slastice sa suhim voćem idealne za zimske dane

Ništa ne miriše na dom kao bakina i mamina kuhinja.

A, ono što najviše asocira na tu toplinu jesu domaći kolači čiji mirisi podsjećaju na djetinjstvo. U nastavku vam donosimo nekonvencionalne recepte za gastronomske delicije

Čokoladne kuglice sa suhim šljivama

Sastojci:

200 g suhih šljiva bez koštica

200 g tamne čokolade

30 g tamnog kakaa u prahu

40 g margarina

2 kašike slatkog vrhnja

0,5 dcl brandyja

Priprema:

Suhe šljive natopite brandyjem i ostavite barem jedan sat, kako bi nabubrile. Potom ih ocijedite i narežite na komadiće. Otopite na pari 150 grama čokolade s margarinom i slatkim vrhnjem, a zatim dodajte i suhe šljive. Smjesu hladite jedan sat u frižideru. Preostalih 50 g čokolade sitno nasjeckajte i pomiješajte s kakaom. Od smjese napravite kuglice jednake veličine, uvaljajte ih u kakao i vratite u frižider bar jedan sat prije konzumiranja.

Mirisni voćni kolač

Sastojci: 

3 jaja

3-4 šolje šećera

3-4 šolje ulja

7 kašika jogurta (grčkog, a može i običnog čvrstog)

350 g suhog voća (brusnice, kajsije i šljive)

prstohvat soli

pola kesice praška za pecivo

1 vanilijin šećer

2 šolje brašna

Priprema: 

Umutite jaja i dodajte šećer. Zatim mutite dok ne pobijeli masa te dodajte ulje. Potom dodajte jogurt i umutite, te vanilijin šećer, brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i prstohvat soli. Na kraju u smjesu umiješajte suho voće, stavite u duguljasti kalup i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170 Celzijevih stepeni, otprilike 50 minuta. Da li je kolač pečen, provjeravajte nožem ili drvenim štapićem.

Kocke sa smokvama i zobenim pahuljicama

Sastojci:

225 g suhih smokava

125 ml vode

1 kašika limunovog soka

130 g zobenih pahuljica

170 g mekog pšeničnog ili speltinog brašna

1 puna kašika meda

1 kašika šećera

1/2 kašičice sode bikarbone

prstohvat soli

70 g putera

1 bjelance

Priprema:

Prvo pripremite fil. Isjeckajte suhe smokve, stavite ih u šerpicu, dodajte vodu i limunov sok pa stavite na ringlu uključenu na srednju temperaturu. Kad proključa, kuhajte od tri do pet minuta uz miješanje, da suhe smokve omekšaju. Ako koristite veoma suhe smokve, dodajte više vode i kuhajte duže. Masu ostavite da se prohladi pet minuta, pa usitnite štapnim mikserom i ostavite sa strane.

Kolač pecite u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Pečen kolač ostavite da se ohladi pa ga sijecite. Još je ljepši sljedećeg dana, kad malo omekša.

Neodoljivi spoj limuna, jogurta i grožđica

Sastojci:

4 jaja

100 g šećera

1 čaša brašna

1 čaša griza

limunova kora

150 g grožđica

100 ml ulja

200 ml jogurta

1/2 praška za pecivo

1 vanilijin šećer

šećer u prahu

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, te dodajte sve nabrojane sastojke i ispecite biskvit. Pecite otprilike 35 minuta na 200 Celzijevih stepeni. Kad je kolač pečen, izvadite ga na drvenu podlogu, pričekajte da se malo ohladi, a zatim pospite šećerom u prahu. Ohlađen kolač izrežite i servirajte. Odlično se slaže uz voćni čaj.

Slasni kompot

Sastojci:

3 šoljice suhog voća prema izboru (smokve, šljive, jabuke, kruške, kajsije, grožđice…)

2 šoljice kipuće vode

1 kašičica cimeta

šećer prema želji

Priprema:

Potopite voće u prokuhanu vodu na 20 minuta. Zatim ga kuhajte još 20 minuta, pa dodajte cimet i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi i poslužite.

Benefiti i mane suhog voća

Suho voće ubrajamo u najkontroverznije namirnice, jer, ne samo potrošači, nego se i nutricionisti ne mogu usaglasiti: je li ova hrana zdrava ili ne.

Benefiti:

Vrlo hranljivo

Tokom procesa sušenja voće gubi svu vodu, a većina hranljivih sastojaka se zadržava. Sadržaj kalorija u 100 grama proizvoda također se značajno povećava, što vam omogućava da unesete dovoljno malom količinom.

Visok sadržaj zdravih sastojaka

Suho voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikroelemenata. Suhe šljive i hurme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i generalno imaju blagotvorno djejstvo na tijelo. Također, sadrže veliku količinu vitamina A, B1, K, kalija, magnezija i vlakana.

100% prirodno

Da, u suhom voću zaista ima mnogo šećera, ali za razliku od drugih slatkiša, nema aditiva i štetnih sastojaka. U slučaju kada zaista želite nešto slatko, bolje je pojesti hurmu ili 2-3 šljive nego komad torte.

Poboljšava varenje

Visok sadržaj vlakana povoljno utječe na rad crijeva. Brojne studije su potvrdile da čak i minimalan unos suhog voća dnevno pomaže u normalizaciji varenja i rješavanju problema povezanih s radom crijeva.

Mane:

Previše šećera i kalorija

Suho voće je koncentrat šećera i kalorija. Iz tog razloga mora se konzumirati u izuzetno odmjerenim dozama, inače postoji mnogo rizika: od debljanja do sticanja dijabetesa melitusa ili kardiovaskularnih bolesti.

Sulfiti

Dok se voće suši, gubi vodu, skuplja se i poprima ne baš lijep izgled. Snalažljivi proizvođači nisu bili zatečeni i odlučili su da voće obrade specijalnim hemijskim jedinjenjima koja sadrže sulfite, što voću daje savršen izgled. Međutim, sulfiti mogu naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga prilikom izbora suhog voća ne bi trebalo da se fokusirate na njihov svijetao izgled.

Danas objavljeno

Ove tri namirnice pomoći će vam da brže pocrnite

Vanja A

Najčešće greške koje radite prilikom njege kože

Vanja A

Dokazano – masti ne debljaju, ali zato šećer deblja!

Vanja A

Ostavite komentar