A, ono što najviše asocira na tu toplinu jesu domaći kolači čiji mirisi podsjećaju na djetinjstvo. U nastavku vam donosimo nekonvencionalne recepte za gastronomske delicije
Čokoladne kuglice sa suhim šljivama
Sastojci:
200 g suhih šljiva bez koštica
200 g tamne čokolade
30 g tamnog kakaa u prahu
40 g margarina
2 kašike slatkog vrhnja
0,5 dcl brandyja
Priprema:
Suhe šljive natopite brandyjem i ostavite barem jedan sat, kako bi nabubrile. Potom ih ocijedite i narežite na komadiće. Otopite na pari 150 grama čokolade s margarinom i slatkim vrhnjem, a zatim dodajte i suhe šljive. Smjesu hladite jedan sat u frižideru. Preostalih 50 g čokolade sitno nasjeckajte i pomiješajte s kakaom. Od smjese napravite kuglice jednake veličine, uvaljajte ih u kakao i vratite u frižider bar jedan sat prije konzumiranja.
Mirisni voćni kolač
Sastojci:
3 jaja
3-4 šolje šećera
3-4 šolje ulja
7 kašika jogurta (grčkog, a može i običnog čvrstog)
350 g suhog voća (brusnice, kajsije i šljive)
prstohvat soli
pola kesice praška za pecivo
1 vanilijin šećer
2 šolje brašna
Priprema:
Umutite jaja i dodajte šećer. Zatim mutite dok ne pobijeli masa te dodajte ulje. Potom dodajte jogurt i umutite, te vanilijin šećer, brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i prstohvat soli. Na kraju u smjesu umiješajte suho voće, stavite u duguljasti kalup i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170 Celzijevih stepeni, otprilike 50 minuta. Da li je kolač pečen, provjeravajte nožem ili drvenim štapićem.
Kocke sa smokvama i zobenim pahuljicama
Sastojci:
225 g suhih smokava
125 ml vode
1 kašika limunovog soka
130 g zobenih pahuljica
170 g mekog pšeničnog ili speltinog brašna
1 puna kašika meda
1 kašika šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
70 g putera
1 bjelance
Priprema:
Prvo pripremite fil. Isjeckajte suhe smokve, stavite ih u šerpicu, dodajte vodu i limunov sok pa stavite na ringlu uključenu na srednju temperaturu. Kad proključa, kuhajte od tri do pet minuta uz miješanje, da suhe smokve omekšaju. Ako koristite veoma suhe smokve, dodajte više vode i kuhajte duže. Masu ostavite da se prohladi pet minuta, pa usitnite štapnim mikserom i ostavite sa strane.
Kolač pecite u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Pečen kolač ostavite da se ohladi pa ga sijecite. Još je ljepši sljedećeg dana, kad malo omekša.
Neodoljivi spoj limuna, jogurta i grožđica
Sastojci:
4 jaja
100 g šećera
1 čaša brašna
1 čaša griza
limunova kora
150 g grožđica
100 ml ulja
200 ml jogurta
1/2 praška za pecivo
1 vanilijin šećer
šećer u prahu
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, te dodajte sve nabrojane sastojke i ispecite biskvit. Pecite otprilike 35 minuta na 200 Celzijevih stepeni. Kad je kolač pečen, izvadite ga na drvenu podlogu, pričekajte da se malo ohladi, a zatim pospite šećerom u prahu. Ohlađen kolač izrežite i servirajte. Odlično se slaže uz voćni čaj.
Slasni kompot
Sastojci:
3 šoljice suhog voća prema izboru (smokve, šljive, jabuke, kruške, kajsije, grožđice…)
2 šoljice kipuće vode
1 kašičica cimeta
šećer prema želji
Priprema:
Potopite voće u prokuhanu vodu na 20 minuta. Zatim ga kuhajte još 20 minuta, pa dodajte cimet i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi i poslužite.
Benefiti i mane suhog voća
Suho voće ubrajamo u najkontroverznije namirnice, jer, ne samo potrošači, nego se i nutricionisti ne mogu usaglasiti: je li ova hrana zdrava ili ne.
Benefiti:
Vrlo hranljivo
Tokom procesa sušenja voće gubi svu vodu, a većina hranljivih sastojaka se zadržava. Sadržaj kalorija u 100 grama proizvoda također se značajno povećava, što vam omogućava da unesete dovoljno malom količinom.
Visok sadržaj zdravih sastojaka
Suho voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikroelemenata. Suhe šljive i hurme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i generalno imaju blagotvorno djejstvo na tijelo. Također, sadrže veliku količinu vitamina A, B1, K, kalija, magnezija i vlakana.
100% prirodno
Da, u suhom voću zaista ima mnogo šećera, ali za razliku od drugih slatkiša, nema aditiva i štetnih sastojaka. U slučaju kada zaista želite nešto slatko, bolje je pojesti hurmu ili 2-3 šljive nego komad torte.
Poboljšava varenje
Visok sadržaj vlakana povoljno utječe na rad crijeva. Brojne studije su potvrdile da čak i minimalan unos suhog voća dnevno pomaže u normalizaciji varenja i rješavanju problema povezanih s radom crijeva.
Mane:
Previše šećera i kalorija
Suho voće je koncentrat šećera i kalorija. Iz tog razloga mora se konzumirati u izuzetno odmjerenim dozama, inače postoji mnogo rizika: od debljanja do sticanja dijabetesa melitusa ili kardiovaskularnih bolesti.
Sulfiti
Dok se voće suši, gubi vodu, skuplja se i poprima ne baš lijep izgled. Snalažljivi proizvođači nisu bili zatečeni i odlučili su da voće obrade specijalnim hemijskim jedinjenjima koja sadrže sulfite, što voću daje savršen izgled. Međutim, sulfiti mogu naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga prilikom izbora suhog voća ne bi trebalo da se fokusirate na njihov svijetao izgled.