1. Novembra 2022.

Slasne palačinke iz rerne koje se brzo prave i još brže pojedu

Big Portal

Slasne palačinke iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

Smatra se da je Dutch Baby, odnosno palačinka iz rerne nastala početkom 20. veka u Americi i da se reč dutch zapravo ne odnosi na Holanđane, već da je reč o iskrivljenom autonimu deutsch (nemački). Za razliku od većine palačinki, ove se peku u rerni, a ne prže, deblje su od većine palačinki i ne sadrže hemijske sastojke za dizanje testa poput praška za pecivo.

Priprema se od jaja, brašna, šećera i mleka, može biti slatka ili slana, a često se poslužuje začinjena maslacem i šećerom u prahu, svežim voćem ili sirupom. Peče se u vatrostalnoj posudi ili tepsiji od livenog gvožđa koju je, pre ulivanja testa, potrebno dobro ugrejati.

Sastojci:

  • 130 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 230 ml mleka
  • ½ kašičice soli
  • 55 g otopljenog maslaca
  • 1 kašika šećera u prahu za posipanje palačinke
  • 100 g mešanog bobičastog voća
  • javorov sirup

Priprema:

Zagrejte rernu na 230 stepeni. U blenderu sjedinite jaja, brašno, so, mleko i pola otopljenog maslaca. Blendajte 20-ak sekundi dok smesa ne bude glatka, bez grudvica.

Tepsiju od livenog gvožđa, s preostalim maslacem, zagrejte u rerni. Izvadite iz rerne, ulijte smesu i odmah sve ponovo ubacite u rernu. Palačinku pecite 18 minuta dok ne postane zlatno smeđe boje i narasla na rubovima.

Izvadite je iz rerne, dodajte bobičasto voće na sredinu palačinke i pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i prelijte javorovim sirupom. Poslužite toplo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare