22. Oktobra 2021.

Slasna i jednostavna njujorška pita sa šljivama

Big Portal

Sadrži samo osam sastojaka, a sve, osim šljiva, vjerovatno već imaš u kuhinji. Postoje samo četiri koraka. Ne treba ti posebna oprema, samo zdjela, kašika, mikser i tava. Tijesto je poput tijesta za palačinke, koje gotovo svima odgovara. I pečene šljive su slatke i čine okus složenijim i nezaboravnim.

pita sa šljivama
Foto: today.com
Sastojci:

1 šolja običnog brašna

1 čajna kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

1 šolja šećera i 1 dodatna kašika (ili 2, zavisno od kiselosti šljiva)

8 supenih kašika putera (neslanog i poluotopljenog)

2 jajeta

12 plavih šljiva

2 čajne kašičice limunovog soka

1 čajna kašičica mljevenog cimeta

Priprema:

Zagrij rernu na 175 stepeni. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo i soli. Umuti 1 šolju šećera i maslac u velikoj posudi ručnim mikserom dok ne dobiješ svijetlu boju. Dodaj suhe sastojke, a zatim jaja.

Kašikom smjesti tijesto u namašćen kalup. Pokrij vrh tijesta polovinama šljiva, kože okrenutom prema gore. Pospi kolač preostalom kašikom šećera i limunovim sokom, prilagođavajući kiselost voća. Na kraju pospi i cimetom. Peci dok kolač ne dobije zlatnu boju, a šljive ne naprave mjehuriće, 45 do 50 minuta. Ohladi i posluži. Prijatno!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare