Sadrži samo osam sastojaka, a sve, osim šljiva, vjerovatno već imaš u kuhinji. Postoje samo četiri koraka. Ne treba ti posebna oprema, samo zdjela, kašika, mikser i tava. Tijesto je poput tijesta za palačinke, koje gotovo svima odgovara. I pečene šljive su slatke i čine okus složenijim i nezaboravnim.
Sastojci:
1 šolja običnog brašna
1 čajna kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1 šolja šećera i 1 dodatna kašika (ili 2, zavisno od kiselosti šljiva)
8 supenih kašika putera (neslanog i poluotopljenog)
2 jajeta
12 plavih šljiva
2 čajne kašičice limunovog soka
1 čajna kašičica mljevenog cimeta
Priprema:
Zagrij rernu na 175 stepeni. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo i soli. Umuti 1 šolju šećera i maslac u velikoj posudi ručnim mikserom dok ne dobiješ svijetlu boju. Dodaj suhe sastojke, a zatim jaja.
Kašikom smjesti tijesto u namašćen kalup. Pokrij vrh tijesta polovinama šljiva, kože okrenutom prema gore. Pospi kolač preostalom kašikom šećera i limunovim sokom, prilagođavajući kiselost voća. Na kraju pospi i cimetom. Peci dok kolač ne dobije zlatnu boju, a šljive ne naprave mjehuriće, 45 do 50 minuta. Ohladi i posluži. Prijatno!
Ultra.ba