Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
150 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
150 g svinjske masti
100 g svježeg sitnog sira
1 jaje
1 bjelanjak
Za premazivanje:
1 žumanjak
krupna morska so⠀
Priprema:⠀
U toplo mlijeko stavite po kašičicu brašna i šećera, u to izmrvite kvasac, promiješajte i ostavite da zapjeni. U veću činiju stavite mast, sir, jaje i bjelanjak (žumanjak odvojite u šoljicu, trebaće vam za premazivanje) sve dobro promiješajte, pa dodajte brašno, so i aktivirani kvasac. Zamijesite meko tijesto i odmah ga, ne čekajući da naraste, na pobrašnjenoj podlozi razvucite u pravougaonik debljine oko jedan centimetar. Sijecite štapiće dimenzije 6×2 cm i ređajte ih na pleh obložen pekpapirom. Premažite ih umućenim žumanjkom, pospite so i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni.