7. Februara 2022.

Slana karamela: Slaniš koji je ukrao tron slatkišu

Big Portal

Uopšteno okusi slatke karamele postali su jedan od trendova na tržištu slastičarskih proizvoda, pekarskih proizvoda i deserta, međutim njihov tron posljednih godina sve više zauzima slana karamela.

Napravljena od mješavine šećera, soli i masti, slanu karamelu prvi je put stvorio čokolatijer Henri Le Rouks prije više od tri decenije.

Naime, Henri je pohađao slastičarsku školu u Švicarskoj, a kasnije se vratio u Francusku kako bi otvorio trgovinu u Bretanji – regiji poznatoj po slanom maslacu. Pokušavajući ponuditi nešto drugačije dok je koristio ključni sastojak regije, došao je do slane karamele s maslacem i drobljenim orasima. Za ovu kulinarsku kreaciju, Le Rouks je nagrađen za najbolje slatko jelo u Francuskoj na međunarodnom “Salon de la confiserie” u Parizu 1980.

Slanu karamelu zatim je popularizovao francuski kuhar Piere Herme 1990-ih, kada je izumio makarun sa slanom karamelom. Američki kuhari potom su vrlo brzo usvojili koncept i počeli kombinovati morsku so s raznim slatkišima, uključujući karamelu i čokoladu.

Šta je karamela?

Karamela je slastičarski proizvod koji se pravi od šećera koji se zagrijava. Ovaj postupak zagrijavanja šećera radi dobijanja karamele poznat je i kao karamelizacija. Ovaj postupak uključuje zagrijavanje šećera polako na oko 170 stepeni Celzijusa (za tekuću karamelu). Kako temperatura raste, molekule šećera se razgrađuju i ponovno oblikuju u spojeve. Karamela može imati bež do tamno smeđu boju. Tradicionalno se koristila kao nadjev za čokoladne bombone, ali danas se njena upotreba proširila. Karamela se može koristiti kao aroma u pudinzima i desertima, kao preljev za sladoled i krem ili kao punjenje bombona. Koristi se i za izradu prehrambenih proizvoda kao što su, crème brûlée, crème karamel, britt, i karamel jabuke. Karamel bombone ili kolačići su mekani, žvakaći bomboni napravljeni grijanjem mješavine mlijeka ili vrhnja, šećera i maslaca.

Recept za slanu karamelu

Sastojci:

  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 160 ml vrhnja za šlag
  • 45 g maslaca
  • 1 kaščica arome vanilije
  • 1 kaščica soli

Priprema:

Odmah pripremite sve sastojke kako bi vam bili nadohvat ruke.

U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer. Povremeno promiješajte pjenjačom kako bi se šećer rastopio u vodi. Neka vam sve vrijeme vrijeme vatra bude jaka. Nakon par minuta primjetićete mjehuriće. Šećer je još uvijek bijele boje. Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti – ovo je ključni trenutak. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intezivan i “dubok”, ali vam ne smije previše potamniti jer će vam karamel biti gorak. Obzirom da se ovo događa u svega nekoliko sekundi trebate brzo maknuti lonac s vatre. Vodite se time da čim primjetite da vam šećer poprima tamniju boju, nakon par sekundi dignite lonac s vatre. Otprilike četiri sekunde nakon što je šećer počeo tamniti.

Odmah nakon što ste pomjerili lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Sve vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru sa vrućim šećerom pjeniti samo miješajte vašu smjesu.

Sada dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Pjenjačom ga umiješajte. Dodajte aromu vanilije i so. Karamel je sada tekući, stajanjem će se stisnuti. Karamel prebacite u čistu staklenu posudu.

Potrošite ga unutar 14 dana.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare