26. Jula 2019.

Sladoled od udrobljenih crva, njam njam!

Big Portal

Kako bolje zapadnoj kulturi popularizovati ishranu zasnovanu na insektima, nego putem sladoleda.

„Gurme grab“ (Gourmet Grubb) je firma iz Kejptauna koja za proizvodnju sladoleda koristi Entomilk (EntoMilk) – alternativu mleku dobijenu drobljenjem i preradom larvi muve Hermetia illucens.

„Krenuli smo sa misijom da promenimo način na koji ljudi gledaju na korišćenje insekata u prehrambenoj industriji“, kaže za Si-En-En Lea Besa, suosnivačica firme.

Uprkos tome što se više od 1.900 vrsta insekata koristi u kuhinjama širom sveta, ljudi na Zapadu nisu previše otvoreni za njih.

„Očekivali smo dosta otpora, ali su mušterije većinom bile veoma otvorene. Svi vole sladoled“, ističe Besa.

Što se ukusa tiče, imaju čokoladu, kikiriki i božićne začine. „Entomilk“ ima blagi zemljani ukus, a Besa objašnjava da sladoledu daje „bogat, kremasti ukus i teksturu“.

Međutim, nije samo ukus u pitanju, jer, kako kaže, „Entomilk“ sadrži pet puta više proteina od mleka.

„Ineskti sadrže velike procente masti, proteina i minerala. Muva Hermetia illucens ima istu količinu proteina i masti u poređenju sa govedinom, ali daleko više cinka, gvožđa i kalcijuma“, navodi Besa.

Osim toga, uzgoj insekata ostavlja daleko manje posledice na životnu sredinu od uzgoja stoke. Za litar „Entomilka“ je potrebno potrošiti mnogo manje vode i energije nego za litar mleka.

„Insektima treba vrlo malo vode, hrane i prostora. Takođe proizvode veoma malo gasova za efektom staklene bašte u poređenju sa stokom“, kaže suosnivačica „Gurme graba“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare