Slab rast plata u Republici Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Slab rast plata u Republici Srpskoj

Radnici u Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko godina podigli su svoju produktivnost, ali ne i plate, koje su rasle na zanemarivom nivou, pokazuje analiza tržišta rada u 2019, predstavljena prije nekoliko dana u Banjaluci. Tako je, na primjer, 2015. godine rast produktivnosti u prerađivačkoj industriji iznosio 13,2 odsto, a plate…

Radnici u Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko godina podigli su svoju produktivnost, ali ne i plate, koje su rasle na zanemarivom nivou, pokazuje analiza tržišta rada u 2019, predstavljena prije nekoliko dana u Banjaluci.

Tako je, na primjer, 2015. godine rast produktivnosti u prerađivačkoj industriji iznosio 13,2 odsto, a plate su u prosjeku narasle za tek 1,3 odsto.

Radnici su, prema ovoj analizi, srazmjerno svom radu bili nagrađeni sada već davne 2008. godine, kada su za produktivnost koja je skočila na 12,9 odsto dobili platu veću za 12 odsto. Nešto bolja godina za njih je bila 2012, kada su imali pad produktivnosti od 12,2 odsto, dok su dohoci u prosjeku porasli za 2,9 odsto.

Inače, plate u Republici Srpskoj su od 2010. pa do 2017. godine porasle za 47 maraka. Značajan rast se bilježi tek u 2018. godini, kada su u prosjeku isplaćivane u iznosu od 891 KM.

“Produktivnost prerađivačke industrije u zadnje tri godine je znatno viša od rasta plata, tako da to govori da trendovi u kojima smo sad omogućavaju rast i povećanje plata”, stoji u analizi.

Stevo Pucar, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, rekao je kako se u ovim podacima mogu vidjeti razlozi za odlazak stanovništva iz BiH.

“Ukoliko plate stagniraju, a tražnja za radnicima raste, jasno je da će oni ići odavde i tražiti posao negdje dalje”, kazao je on.

Međutim, prema posljednjim procjenama, stanje će se u naredne tri godine znatno promijeniti u korist radnika. Procjene iz analize predviđaju kako će od 2019. do 2022. prosječna bruto plata porasti za oko 250 KM, bez obzira na produktivnost, jer je to rezultat novonastale situacije na tržištu, a koju karakterišu nedostatak radne snage, migracije i negativan prirodni priraštaj.

Ako u prerađivačkoj industriji ne bude takvog ili većeg rasta produktivnosti, ovo povećanje plata će znatno smanjiti konkurentnost pojedinih preduzeća, pogotovo na međunarodnom tržištu.

Ovo se posebno odnosi na radno intenzivne sektore, kao što su koža i obuća, tekstil, te sva preduzeća koja obavljaju tzv. lohn poslove.

“Ključna konkurentska prednost takvih preduzeća je jeftina radna snaga, i kad ona poskupi, ova prednost se gubi. Zbog toga je od ključne važnosti povećanje produktivnosti i dodatne vrijednosti takvih, a i ostalih preduzeća jer je to jedini način da se kompenzuje ovakav rast plata”, stoji u analizi tržišta rada u 2019. godini.

Saša Trivić, zamjenik direktora u preduzeću “Krajina klas”, kaže kako u ovom preduzeću plate već sada zauzimaju ogroman udio u ukupnim prihodima.

“U dvije godine sa 21 odsto učešća plate u prihodima danas smo došli na 32 odsto. Toliki skok troškova u poslovanju ugrožava firmu. Zahvaljujući rastu plata, smanjili smo profitabilnost”, kazao je on.

Inače, ukupni prihodi u prerađivačkoj industriji tokom prošle godine iznosili su 66 milijardi KM i u odnosu na 2017. godinu veći su za 8,2 odsto. Neto dobit u istom periodu povećana je za 11,8 odsto na 344,2 miliona KM.

(Nezavisne novine)

Danas objavljeno

Kina proslavlja Dan državnosti

M.

Detalji zločina u Beogradu: Ubijena žena radila kao doktorica u Bijeljini

M.

Vučić u Bugarskoj: “Važno za Srbiju”; “Teška jesen i još teža zima”

M.

Ostavite komentar