Skupština Srbije usvojila Zakon o očuvanju ćiriličkog pisma - BIGportal.ba
Region Vijesti

Skupština Srbije usvojila Zakon o očuvanju ćiriličkog pisma

Skupština Srbije usvojila je, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma.

Donošenje zakona je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pa je tako istovjetan zakon usvojen i u Skupštini Republike Srpske, prenosi RTS.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave srpskom narodu svim građanima Srbije.

“Narodna skupština Srbije, a i Skupština RS dale su svoj doprinos Danu nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Mislim da je to jedan veliki doprinos koje će generacije iza nas videti kakvi će biti efekti toga”, rekao je Dačić nakon usvajanja Zakona o upotrebi srpskog jezika i očuvanju ćirlice.

Zakonom se širi se krug subjekata koji je u obavezi da koristi ćirlicu, a to su ona preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi RTS i RTV.

Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirlicu u svom radu imaće poreske olakšice.

Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirlici.

Poručeno je iz skupštine i da donošenje zakona neugrožava nikog ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar