28. Decembra 2020.

Skupština Crne Gore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Big Portal

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocenio je da su izmenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe.

Kako ističe, izmenjenom i dopunjenom zakonu, po usvajanju, treba dati šansu određ‘eno vreme, a o novom zakonu se može i treba govoriti posle toga

“Predlogom zakona se poštuje stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih verskih zajednica, a propisano je da se imovinsko-pravni sporovi izmeÄ‘u države sa jedne i crkava i verskih zajednica sa druge strane isključivo mogu rešavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu”, rekao je Džomić za Tanjug.

Prema njegovom objašnjenju, na bazi pravnih principa i jedinstvenog pravnog poretka reguliše se pitanje upisa crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, a sve verske zajednice koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju imaju isti pravni subjektivitet i nema razlike među njima u pravnom smislu.

Sporni crnogorski zakon izazvao je mnogo polemika u javnosti, a prema ocenama analitičara, osim što je produbio podele i podstakao revolt sveštenstva i vernika SPC, izražen i kroz višemesečne litije, njegovo usvajanje ključno je uticalo na opredeljenje gradjana Crne Gore da nakon tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista ode u opoziciju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare