Skrenuti pažnju da uz granicu BiH ne odlažu otpad - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Skrenuti pažnju da uz granicu BiH ne odlažu otpad

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH. Igor Crnadak. predvodiće delegaciju BiH na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), kako bi ponovo, nakon četiri godine, u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju, pod okriljem Ujedinjenih nacija, bila skrenuta pažnja na problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH, Igor Crnadak, predvodiće delegaciju BiH na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), kako bi ponovo, nakon četiri godine, u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju, pod okriljem Ujedinjenih nacija, bila skrenuta pažnja na problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Ministar Crnadak je na Generalnoj konferenciji IAEA 2015. godine ukazao na ovaj problem, što je ušlo u evidenciju ove organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, FBiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Кrško biti skladišten na samoj granici sa BiH, blizu Novog Grada.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak i delegacija BiH ponovo će skrenuti pažnju na ovaj problem, kako bi Republika Hrvatska odustala od skladištenja otpada na granici sa BiH.

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju održava se od 16. do 20. septembra u Beču, saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću.

BN TV

Danas objavljeno

Lajen: Pojedinačna nabavka vakcina bi “politički pocijepala” EU

M.

U Federaciji BiH skraćen policijski sat

M.

Albanci napali Srbina u Velikoj Hoči

M.

Ostavite komentar