13. Septembra 2019.

Skot: SAD će biti zauvijek zahvalne srpskim saveznicima

Big Portal

Ambasador SAD Kajl Skot kaže da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

U Univerzitetskoj biblioteci ”Svetozar Marković” otvorena je izložba ”75. godišnjica spasilačke misije Halijard”, a ambasador SAD Kajl Skot kaže da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Izložba je otvorena uoči obeležavanja 75 godina spasavanja američkih pilota u Pranjanima, a prisustvovali su i članovi porodice američkih pilota koje su spasli srpski saveznici.

Skot, koji je otvorio izložbu, rekao je da je misija “Halijard” bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

“Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja”, rekao je Skot, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji.

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda.

“I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju”, kaže Skot i navodi da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina misije “Halijard” u Pranjanima.

Naglasio je da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brinulo se o američkim pilotima, biti obeležena godišnjica misije “Halijard” za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD.

Na otvaranju izložbe govorio je i upravnik Univerzitetske biblioteke ”Svetozar Marković” Aleksandar Jerkov, koji je rekao da je misija “Halijard” veliki događaj u istoriji i ideologiji humanosti.

Izrazio je zahvalnost Ambasadi SAD na pomoći u renoviranju te ustanove.

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare