Skoro pa automobil: Japanci imaju "kei", a Nijemci XBus - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Skoro pa automobil: Japanci imaju “kei”, a Nijemci XBus

Njemačka startap kompanija Electric Brands predstavila je zanimljivo koncept vozilo na struju koje asocira na minijaturne automobile sa ulica japanskih gradova.

XBus je multifunkcionalni četvorotočkaš minijaturnih dimenzija, koji svojim oblikom predstavlja kombinaciju više tipova vozila.

Što je još zanimljivije, ulazi u segment L7e, odnosno kvadricikla. To znači da je njegova masa ograničena na 450 kg, odnosno 600 kg ukoliko se koristi za prevoz tereta.

XBus se napaja električnom energijom iz baterije kapaciteta 10 kWh, što je, kako tvrdi proizvođač, dovoljno za radijus kretanja od 200 km.

Kao opcija se nudi i tri puta veća baterija koja u teoriji obezbeđuje autonomiju vožnje od čak 600 km.

Foto: Electric Brands promo

Vozilo pokreću 4 elektromotora – svaki u po jednom od točkova – maksimalne kontinuirane snage 15 kW, odnono 56 kW u piku.

U svakom kotaču je po jedan elektromotor, a sinergijski efekt je 15 kW maksimalne kontinuirane snage te 56 kW vršne snage.

Zahvaljujući tome, XBus može da razvije maksimalnih 100 km/h.

Još jedno praktično rešenje predstavljaju moduli baterije smešteni u fiokama tako da te ih dvoje ljudi lako mogu zameniti. Predviđena je i mreža od 600 lokacija za zamenu baterije širom Evrope, a kasnije bi se taj broj povećao do 1000.

Kupcima će biti ponuđeno ukupno devet varijanti, od MPV vozila, preko dostavnog kamioneta, do potpuno opremljenog kampera.

XBus će se proizvoditi u nemačkom gradu Iceho, a baterije će praviti Universal. Cena vozila startuje od 17.380 evra (bez uračunatih subvencija), a prve isporuke očekuju se polovinom 2022. godine.

Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo

B92.

Danas objavljeno

Kako slupati auto na holivudski način

V.R.

Iz Indije dolazi električni automobil s cijenom od deset hiljada dolara

V.R.

2023 Mitsubishi ASX

V.R.

Ostavite komentar