28. Septembra 2022.

Skoro nemoguće: Pogodite Piksijev idealan tim u Ligi nacija

Big Portal

U danu fudbalskih teoretičara i analitičara, na ulicama, trgovima i svakojakim javnim agorama, možda i najvećem bogatsvu najpopularnijeg sporta današnjice, promiču serijske prognoze o dometima ekipe Dragana Stojkovića na nadolazećem Mondijalu u Kataru.

Do tada, i u sferi realnosti dominira hrpa podataka za analizu i raspravu. Za početak – koji je to idealan Piksijev sastav, profilisan i od poverenja satkan tokom šest utakmica junsko-septembarskog ciklusa Lige nacija. Klasično pitanje iz sfere „odgovora od milion dolara“.

Izbor nije toliko ni veliki – 31 reprezentativac učestvovao je u pohodu na „A“ diviziju. Od toga čak 11 sa dvocifrenom minutažom: golmani Predrag Rajković i Marko Dmitrović, štoperi Strahinja Eraković i Srđan Babić, levi bekovi Mihailo Ristić i Aleksa Terzić, vezisti Uroš Račić i Marko Grujić, univerzalac Filip Đuričić, debitant Stefan Mitrović mlađi i napadač Đorđe Jovanović.

Po dve utakmice, svega trećinu, upisalu su zadnji vezni, imenjaci Nemanja Gudelj i Maksimović, defanzivac Erhan Mašović i napadač Dušan Vlahović.

Iz „bubnja“ od 17 prezimena valja izvući 11 najstandardnijih, najboljih, momaka od najvećeg poverenja stručnog štaba… Lako?

Od marta prošle godine, kad se latio velikog posla na Terazijama 35, selektor Stojković uveo je lepu praksu, na svakoj utakmici servirajući barem po jedno iznenađenje. Dobro definisana baza i jasna ideja, kako je vreme promicalo, širili su spisak kandidata za tim i posle svih filtera izbor najboljih 11 u šest utakmica skoro da ima definiciju „nemoguće misije“.

Iz jednostavnog razloga – Srbija je glavnicu junskog ciklusa pregazila u formaciji 3-4-2-1. Bez Dušana Vlahovića u napadu, sa Sergejem, uglavnom, na poziciji iza napadača, konstatno revidiranim tandemom u manevru… Septembarski, povremeno i junski dueli, doneli su i drugačiji raspored, 3-4-1-2. Ubitačan dvojac u napadu, premestio je Milinković Savića u centralni deo veznog reda.

I otuda glavna ideja ko je famozni 11. momak u Piksijevoj fascikli s naslovom „Liga nacija“. Neko od trojke iz vezne linije, ili Luka Jović u napadu?

Najlogičniji izbor, u dominatnom sistemu 3-4-2-1, ostavlja „rupu“ u veznom redu. Milinković Savić na levoj, Tadić na desnoj strani, Mitrović u špicu, tako je Srbija, uglavnom, gradila napade u junu, ali… Uz Lukića, mesto zadnjeg veznog mogli bi da popune Ivan Ilić (tri utakmice, dva puta starter, 141 minut), Nemanja Maksimović (dve utakmice, obe starter, 175 minuta), Nemanja Gudelj (dve utakmice, obe starter, 135 minuta).

Ostalih deset nije teško pogoditi: Vanja Milinković Savić (4 utakmice), Nikola Milenković (4), Miloš Veljković (4), Strahinja Pavlović (4), Andrija Živković (5), Saša Lukić (6), Filip Kostić (5), Sergej Milinković Savić (5), Dušan Tadić (6) i Aleksandar Mitrović (5).

Statistički, sa svih šest utakmica, ukupno 203 minuta i dva gola, Luka Jović, u napadačkoj liniji, ima mesto, barem u sumiranju trećeg ciklusa Lige nacija, ispred Dušana Vlahovića. Raspored 3-4-1-2, sa tandemom Lukić – Milinković Savić u veznoj liniji i Jović – Mitrović, najbližima mreži protivnika, ostavlja prostor istim rešenjima u poslednoj liniji, bekovskim pozicijama i naravno kapitenskoj traci Dušana Tadića.

Bogatstvo Piksijevog tima spočitano je dobrim delom i u disperziji izbora na ključnim pozicijama. Mondijal pred vratima, na krilima trijumfalnog niza iz Lige nacija. Još jedna velika pobeda filozofije Dragana Stojkovića. Čoveka, kadrog da promeni percepciju srpskog fudbala!

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare