Skoro milion dolara iz Srpske američkim lobistima iz Teksasa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Skoro milion dolara iz Srpske američkim lobistima iz Teksasa

Gotovo million američkih dolara godišnje Republika Srpska ima namjeru da plati usluge savjetovanja američkoj advokatskoj kompaniji iz Teksasa.

Potpis na dokument stavili su američki partner i ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić. Ugovor ukoliko bude realizovan podrazumjeva da će Republika Srpska mjesečno usluge američkoj advokatskoj kompaniji plaćati 80 000 dolara narednih godinu dana.

Advokatska firma iz Teksasa će Vladu da savjetuje po pitanju odnosa sa međunarodnom zajednicom ali i odnosima prema Ustavu BiH I Dejtonskom sporazumu.

“Pravna pitanja i obaveze Republike Srpske pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prava i obaveze Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prema Kancelariji visokog predstavnika, Savjetu za implementaciju mira, Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, OSCE-a, Evropske unije, Savjeta Evrope i drugih”, stvari su u kojima će Srpska tražiti savjete od američke kompanije.

Opozicija podsjeća da je Srpska i ranije plaćala milione za lobiranje bez nekog naročitog uspjeha i da se postavlja pitanje zašto se troše pare građana Republike Srpske.

Pismo namjere za kupovinu usluga od američke advokatske kompanije potpisano je 6. februara. Vlada je za isti novac sa ovom kompanijom već sarađivala prošle godine.

BN TV

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar