Skoplje: Cipras stigao u istorijsku posjetu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Skoplje: Cipras stigao u istorijsku posjetu

Premijer Grčke Aleksis Cipras doputovao je u zvaničnu posjetu Skoplju, kao prvi grčki premijer koji to čini.

Planirani doček grčkog premijera ispred zgrade Vlade u Skoplju je skraćen i nije bilo intoniranja himne, jer je avion kojim je doputovao na skopski aerodrom kasnio.

Ciprasa je na izlasku iz automobila dočekao premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i susret dva premijera je počeo srdačno, zagrljajima, poljupcima i selfijima.

Nakon toga, Cipras se prvo pozdravio sa brojnim novinarima i tek onda sa članovima Vlade koji su ga sačekali u špaliru, dok je Zaev izvadio mobilni telefon i napravio nekoliko selfija sa grčkim kolegom.

Poslije kraćeg pozdrava, dvojica premijera i grčki ministri koji su došli sa Ciprasom su ušli u zgradu Vlade, gdje će biti održani bilateralni susreti i zajednička sjednica dva kabineta.

Cipras će se u Skoplju sastati i sa predsjednikom parlamenta Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem i zajedno sa Zaevom otvoriti biznis forum privrednika dvije zemlje. U delegaciji je 70 grčkih privrednika iz velikih i srednjih grčkih kompanija.

Ovu Ciprasovu posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji, prvoj od sticanja nezavisnosti Makedonije 1991. godine, grčki mediji su nazvali istorijskom.

Danas objavljeno

Florida: Јedno lice poginulo, u toku potraga za 51 stanarom

M.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

M.

Strahuje se da se utopilo 300 osoba

M.

Ostavite komentar