30. Juna 2022.

“Školski primjer svireposti” Tužilaštvo nezadovoljno kaznom za svirepo ubistvo starca iz Laktaša

Big Portal

Okružni sud u Banjaluci Vajukića je nepravosnažno osudio za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom, iako se optužnicom teretio za teško ubistvo na svirep i podmukao način.

Na žalbenom ročištu republički tužilac Branko Mitrović je istakao da je tužilaštvo potpuno nezadovoljno visinom izrečene kazne, ali i prekvalifikacijom djela od strane prvostepenog vijeća.

– Utisak je da je visina izrečene kazne pomalo i kompenzacija, jer se približila maksimumu za krivično djelo teških povreda. Sud je promijenio kvalifikaciju djela i smatramo da to nisu mogli da učine. Činjenično stanje je pogrešno utvrđeno – rekao je Mitrović.

Školski primjer svirepog ubistva
On je naglasio da je tužilaštvo Vajukića teretilo za teško ubistvo na svirep i podmukao način.

– To je školski primjer svireposti! Nanošenje nepotrebne i prekomjerne fizičke patnje oštećenom. Optuženi ga je više puta udarao, a potom mu tjelesnom masom, koja je tada iznosila više od 100 kilograma, prignječio grudni koš olako držeći da do posljedice neće doći – kaže Mitrović.

Slikovito je pojasnio koliko je Vajukić snažniji od Veselića, navodeći da je od žrtve mlađi više od pola vijeka.

– Nakon zločina se vratio u kuću žrtve. Ništa nije prijavio, već je uklonio tragove, a tijelo bacio u bunar. Zbog svega predlažem da vijeće ukine prvostepenu presudu i postupak vrati na novo suđenje. Opreza radi, ukoliko ostane ista kvalifikacija onda predlažem da mu se izrekna maksimalna kazna za to krivično djelo (12 godina) – istakao je Mitrović, koji je ostao kod svih navode iznesenih u pismenoj žalbi.

Žalbu na prvostepenu presudu uložila je i odbrana i to zbog visine izrečene kazne koju smatraju prevelikom. Vajukićev branilac, advokat Vanja Lakić, ostala je kod svih navode pismene žalbe, ne želeći da ih u sudnici dodatno obrazlaže, prenosi Una.

– Smatramo da bi se i manjom kaznom postigla svrha kažnjavanja. Predlažemo da se žalba tužilaštva odbije – rekla je Lakić.

Vajukić se složio sa svim navodima branioca.

– Iskreno se kajem zbog svega – rekao je Vajukić, dodajući da nije imao namjeru da počini krivično djelo.

U noći ubistva uhapšen zbog krađe, pa sutradan sakrio tijeloPodsjetimo, zločin se dogodio 24. januara prošle godine u selu Koljani kod Laktaša. Vajukić je pijan došao u kuću starca. Nakon verbalnog sukoba Veselića je izudarao i ubio. Potom je pobjegao iz kuće.

Istu noć Vajukić je priveden u policiju, ali zbog pokušaja krađe u susjednoj kući. Nakon što ga je, sutradan, policija pustila na slobodu, Vajukić se vratio u Veselićevu kuću. Uklonio je tragove zločina i sa žrtve skinuo donji veš, a tijelo bacio u bunar u dvorištu. Veselićeva kćerka Dijana Petković, inače inspektor u MUP RS, prijavila je očev nestanak i zločin je rasvijetljen nakon što je tijelo izvučeno iz bunara.

Osuđen za otmicu i razbojništvo
Bogdan Vajukić je i prije ovog zločina dolazio u sukob sa zakonom. U decembru 2018. godine je oteo i opljačkao Srboljuba Ćućuna u Miloševcima kod Laktaša. Motiv je, navodno, bilo to što je Ćućun u kafani “Monako” odbio da mu posluži piće jer mu je djelovao pijan. Vajukić ga je nakon radnog vremena presreo automobilom na putu, udario u njegovo vozilo, a onda pretukao.

Ugurao ga je u svoje vozilo, te mu ukrao novac i bankovnu karticu, da bi potom izbacio na put. Sud ga je oglasio krivim za razbojništvo, protivpravno hapšenje i oštećenje tuđe stvari i izrekao mu jedinstvenu kaznu od pet godina i devt mjeseci zatvora.

Ni ta presuda nije pravosnažna.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare