Školska godina: Roditelji biraju klupe ili onlajn - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Školska godina: Roditelji biraju klupe ili onlajn

Podjednak izbor – nastava u učionicama ili onlajn, odgovaranje isključivo u školi, skraćeni ali konstruktivniji časovi zbog smjena razreda međutim, i novine jer će uz fizičko ići i zdravstveno vaspitanje. Ovo su u Srbiji osnove nastupajuće školske godine u koju ulaze u vrijeme pandemije.

Tim ministarstva prosvete izradio je detaljna stručna upustva kako će se odvijati nastava u školama, a koji će sutra biti na Kriznom štabu. Plan i program nastave izrađeni su i ne samo na osnovu iskustva prosvjetnog sistema od proglašenja epidemije, već su sprovedena istraživanja i rađene analize prostornog kapaciteta naših škola, broja đaka ali i iskustva evropskih država.

Prema saznanjima Blica, plan i program sadrže nekoliko dijelova sa detaljnim pojašnjenjima i upustvima direktorima i prosvetnim radnicima. Upustva su počev od onih generalnih poput modela nastave – u klupama ili onlajn, kada i u koje vrijeme kao i koji razredi idu u školu odnosno termini onlajn nastave, preko načina vođenja časova, ocjenjivanja i higijenskih mjera koje moraju da se sprovode.

Prema saznanjima Blica, u planu i programu Ministarstva urađen je i model cjelodnevne nastave i dnevnog boravka. U opsežnom programu, slučaju nije prepušten ni obrazovno-vaspitni rad za učenike na dužem kućnom i bolničkom liječenju, kao ni organizacija ishrane učenika. Ministarstvo je izradilo i upustvo za direktore, nastavnike i odjeljenjskog starešinu.

Na sutrašnjem Kriznom štabu Institut “Batut” će predstaviti zdravstvene odnosno antiepidemiloške mjere, kojih će svaka škola morati da se pridržava – koliko puta dnevno i kada će se vršiti dezinfekcija prostorija škole, obavezno pranje ruku, saznaje Blic.

Ono što je izvjesno u skladu sa antiepidemiološkim mjerama, u jednoj prostoriji moći će da bude do 15 đaka i tako će se dijeliti veća odjeljenja. Učenici od prvog do četvrtog razreda imaće do četiri časa dnevno, a oni stariji od petog do osmog i po pet časova. Jedan čas trajaće do 35 minuta, a pauze između smjena i različitih grupa će biti oko 20 minuta kako bi se škola dezinfikovala.

Ministar Mladen Šarčević nije želio da otkriva detalje nastave i satnice dok se sve ne usaglasi sa Kriznim štabom. Međutim, za Blic najavljuje neke od novina.

–Nastava će biti i u učionicama i onlajn i to pravo izbora će biti dato roditeljima i djeci. Dogovoriće sa direktorom, odnosno nastavnicima. Međutim, odgovaraće se isključivo u školi i predviđeni su posebni termini, učionice, odnosno prostori za to – kaže ministar.

On dodaje da će težište programa biti na mlađim razredima i to iz nekoliko razloga.

–Oni ulaze u novi period života, za koji moramo omogućiti da im bude lijep. Međutim, i da od starta upoznaju školu, nastavu i otuda je posebna pažnja na djeci od prvog do četvrtog razreda. Drugi razlog je što između ostalog ne mogu ni sami da ostaju kući – ističe ministar.

Šarčević otkriva da će i jedan od predmeta biti usklađen sa vremenom u kom živimo.

–Kako mnogi dijelovi nastave i ne samo zbog blizine kontakta, ali i same prirode predmeta na fizičkom vaspitanju neće biti mogući, taj nastavni čas će biti upotpunjen zdravstvenim dijelom koji će mladima koristiti u vrijeme epidemije, ali i generalno – poručuje ministar.

Ukoliko dođe do promjena kada je riječ o epidemiji mjenjaće se i model nastave. Kako kaže ministar Šarčević pozitivna epidemiološka slika ka kojoj se Srbija kreće, i pobjeda nad virusom, vratiće i škole u tokove na koje smo navikli.

–Svi to očekujemo, ali smo spremili sve za bilo koju situaciju. Model koji ćemo primjenjivati osim cilja da đaci uče i nauče, primarno ima očuvanje zdravlja djece, roditelja i ukućana. Tim ministarstva je napravio model, a na svima nama u prosveti je da i sada pokažemo prednost u odnosu na susede, kao što smo to učinili krajem prošle godine tokom onlajn nastave – poručuje ministar Šarčević.

(Blic)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar