Škole u Velikoj Britaniji uvode prepoznavanje lica učenika - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Škole u Velikoj Britaniji uvode prepoznavanje lica učenika

Devet škola u Velikoj Britaniji počelo je da koristi prepoznavanje lica za provjeru plaćanja školske ishrane djece. Škole tvrde da je upotreba tehnologije brža od plaćanja putem kartica ili skenera otisaka prstiju.

97% dece i roditelja u školama pristalo na upis

Uz prepoznavanje lica, učenici jednostavno biraju svoj obrok, gledaju u kameru i odlaze. U saopštenju koje su objavile škole se navodi da se biometrijski podaci o deci čuvaju u šifrovanom obliku i brišu se kada dete napusti školu. Roditelji moraju da se uključe kako bi deca koristila tehnologiju, a mogu i koristiti PIN za verifikaciju plaćanja. Iako je 97% dece ili roditelja pristalo na upis, pojedini su rekli da nisu sigurni da li deca u potpunosti razumeju za šta se prijavljuju i da su pod uticajem pritiska vršnjaka.

Sistemi prepoznavanja lica različitih vrsta postaju uobičajeni u celom svetu. Škole u ​​SAD-u već godinama instaliraju takve sisteme, i to obično kao meru bezbednosti. Međutim, mnoge države i gradovi u SAD-u zabranili su prepoznavanje lica, tvrdeći da je korišćenje ovakve tehnologije osetljivo zbog rasprostranjenosti rasizma i problema oko rodne ravnopravnosti. I u Evropskoj uniji mnogi političari pozivaju na zabranu tehnologije prepoznavanja lica, tvrdeći da nedostaci njenog uvođenja nadmašuju potencijalne koristi.

Izvor: PCPress / The Verge

Danas objavljeno

Problemi za Apple – iPhone 13 se sve manje traži, a nema ni dijelova

Vanja A

Google Cloud otkriva planove za proširenje infrastrukture

Vanja A

Pixel Watch bi mogao da stigne na proljeće 2022. sa dizajnom bez okvira i Fitbit elementima

Vanja A

Ostavite komentar